Spread the love


Η ταινία του Γιάννη Σακαρίδη Πλατεία Αμερικής (Amerika Square) είναι η πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης στη φετινή διοργάνωση.

Η απόφαση ήρθε από την αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού, που επέλεξε την συγκεκριμένη ταινία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διοργάνωση και έτσι μπαίνει στη διεκδίκηση, για μια θέση στις υποψηφιότητες για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Πλατεία Αμερικής

Μια πολυπολιτισμική Αθήνα, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο ενός 40αρη tattoo artist. Μαζί του ένας άνεργος, μία Αφρικανή, ένας πρόσφυγας από τη Συρία και η μικρή του κόρη.

Πλατεία Αμερικής

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Βασίλης Κουκαλάνι, Θέμις Μπαζάκα.

Η ταινία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στο 57ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου και απέσπασε το βραβείο Fipresci, το ειδικό βραβείο της επιτροπής νέων με Ειδική Μνήμεια στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι.
Στα φετινά βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο σκηνοθέτης της, Γιάννης Σακαρίδης, κέρδισε το βραβείο μοντάζ.

Πλατεία Αμερικής

Οσον αφορά στη διαδικασία, 9 είναι οι ταινίες που θα προκριθούν από ειδική επιτροπή και στη συνέχεια, 5 θα είναι και οι τελικές υποψηφιότητες για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας



Spread the love