Spread the love


Σε ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας προχωρά από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 6 το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και στις 7μμ με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο: στις 11 το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 12 η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και στη 1.30 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενώ για τις 3 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Σε κακό πολιτικό κλίμα οι συναντήσεις

Την ώρα που ο πρωθυπουργός τείνει χείρα συνεννόησης στους πολιτικούς του αντιπάλους, η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους. Η ΝΔ κατέθεση ήδη αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αφορμή την συμφωνία στο Eurogroup και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Το αίτημα έγινε δεκτό.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωναν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη, «οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια για τη συμφωνία του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα».

Στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής Nίκο Βούτση και με την οποία κατατέθηκε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, μία καθυστέρηση «που προκάλεσε πολύ μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και συνολικά στην οικονομία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ακόμα πως «η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πολυετή λιτότητα» και καταλήγει λέγοντας πως «για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, ζητώ τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης με θέμα την Οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση».

Είναι πάντως απορίας άξιον γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού αναμένεται να συζητηθεί στη βουλή η επίμαχη συμφωνία του Eurogroup.

«Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλικαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση καθώς τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22/5, η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για την απόφαση του Eurogroup.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι «με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα».

Τα επιχειρήματα Τσίπρα στους αρχηγούς 
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, o κ. Τσίπρας θα περιγράψει στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης τη συμφωνία. Και μεταξύ άλλων, τα επιχειρήματα που θα προβάλλει είναι:

  • Πρώτον, ότι πρόκειται για συμφωνία « που εγγυάται τη σταθερότητα και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», καθώς όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές « εμπεριέχει δεσμεύσεις για απομείωση το χρέους και αρκετά σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων με ρήτρα ανάπτυξης».
  • Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταφέρει τη θέση ότι η κυβέρνηση «έχει λάβει από τους εταίρους δεσμεύσεις στήριξης της χώρας για την επιστροφή στις αγορές».
  • Τρίτον, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στις «δεσμεύσεις για τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις και την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας».

Στο τραπέζι και το Κυπριακό
Το δεύτερο θέμα συζήτησης αφορά σε όλες τις εξελίξεις για το Κυπριακό, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στη Διάσκεψη της Γενεύης που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου.

Επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει ότι η κυβέρνηση στηρίζει «την Κυπριακή Δημοκρατία για την επίτευξη μιας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης».

Ενημέρωση και για τη συνάντηση με Γιλντιρίμ
Με δεδομένο τέλος, ότι θα έχει προηγηθεί η συνάντηση Τσίπρα με τον Τούρκο Ομόλογό του Μπ. Γιλντιρίμ-με όλα τα «καυτά» ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων να βρίσκονται στην ατζέντα-ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει κλίμα στους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ενημερώσει για τις τρέχουσες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Δείτε τον Αλέξη Τσίπρα στο Facebook, το Twitter 

Δείτε και άλλα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ+VIDEO)

 



Spread the love