Spread the love


Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μια ώριμη ερμηνεύτρια με μεγάλες συνεργασίες που έχει εμφανιστεί στο πλάι πολύ δυνατών ονομάτων στο χώρο της μουσικής, στους πιο εμβληματικούς χώρους Τέχνης στην Ελλάδα.

«Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Θεοδωράκης, Ελευθερίου, Ιωάννου, Μικρούτσικος είναι τα παράσημά μου…»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστική και μιλάει τρεις γλώσσες.

Σπούδασε τραγούδι και ασχολήθηκε με αυτό επαγγελματικά από τα 18 της χρόνια.

Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και δημιουργούς, έχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα θέατρα και όλες τις μουσικές σκηνές τις χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Έχει ερμηνεύσει το μεγαλύτερο φάσμα του ελληνικού ρεπερτορίου και έχει χτίσει μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με όλον τον κόσμου που την ακολουθεί.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου μίλησε στο parapolitika.gr και στον Γιάννη Ξυνόπουλο για το νέο της τραγούδι, τις συνεργασίες της, το μέλλον των καλοκαιρινών συναυλιών στην Ελλάδα, καθώς και την αγωνία της να ακούσει τα τραγούδια της σε βινύλιο που περιμένει να κυκλοφορήσει σύντομα.

Το τραγούδι είναι η μεγάλη της αγάπη, όπως αναφέρει. «Νομίζω είναι αρκετά ασφαλές να πω με σιγουριά ένα μεγάλο ναι».

Αφορμή της συνέντευξης είναι η νέα της κυκλοφορία του τραγουδιού με τίτλο «Θα μεγαλώνω». Πάντα πίσω από ένα επιτυχημένο τραγούδι υπάρχει μια μικρή ιστορία.

«Πρώτα μου είχε στείλει η Ειρήνη Τσαγκαράκη κάποιους στίχους της μετά από παρότρυνση του Οδυσσέα Ιωάννου που θέλησε να μας φέρει σε επαφή. Ανάμεσα στους στίχους που είχα διαβάσει υπήρχε και το “Θα μεγαλώνω” το οποίο αμέσως μου κέντρισε το ενδιαφέρον και της το είπα, αλλά τα πράγματα έμειναν στάσιμα και δε συνεχίσαμε κάποια συζήτηση.

Μετά από καιρό βρέθηκα συζητώντας για μια ραδιοφωνική εκπομπή με τον Αντώνη και τον Δημήτρη Παπαβομβολάκη. Χωρίς ουσιαστικά να γνωριζόμαστε αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια διάθεση για συνεργασία και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στην ηχογράφηση της ζωντανής παράστασης με τον Θοδωρή Οικονόμου η οποία είναι και αυτή που θα κυκλοφορήσει σε διπλό βινύλιο σύντομα.

Μια μέρα με φώναξαν στο στούντιο να ακούσω «κάτι». Αυτό το κάτι, ήταν το “Θα μεγαλώνω”. Είχαν βάλει μουσική στους στίχους της Ειρήνης χωρίς να το ξέρω και χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί καν. Το άκουσα, έκλαψα, κλάψαμε κι όλα τα άλλα πέρασαν ήδη στην ιστορία».

Μεγάλη η διαδρομή έχει κάνει μέχρι σήμερα. Πλέσσας, Κραουνάκης, Μικρούτσικος. Τι άλλο παραλείψαμε από τις συνεργασίες σου;

«Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Θεοδωράκης, Ελευθερίου, Ιωάννου… Έχει σημασία να αναφέρονται τα ονόματα γιατί για εμένα είναι τα παράσημά μου. Έχω κερδίσει κι έχω μάθει τόσα από αυτούς τους ανθρώπους που δε μπορούν να αποτυπωθούν σε γραμμές. Είναι όλα μέσα μου και στον τρόπο που τραγουδάω και σε ό,τι παρουσιάζω».

Θα σταθώ στον Θ. Μικρούτσικο. Έχει ενδιαφέρον να μας εξομολογηθείς κάποιες μικρές ιστορίες που θα τις θυμάσαι για πάντα.

«Είναι πολλές και δεν ξέρω πού να σταθώ. Στην οντισιόν που πάντα θα θυμάμαι το βλέμμα του όταν γύρισε και μου είπε: “Εντάξει κορίτσι μου θα συνεργαστούμε”. Σε όλες τις πλάκες που έκανε στις συναυλίες; Στο πώς παραποιούσε τις ιστορίες που έλεγε στο μικρόφωνο κάθε φορά για να γελάμε εμείς που ξέραμε την αλήθεια; Σε όλες τις στιγμές μας στα στούντιο και πάνω στη σκηνή;

Θυμάμαι πάντα στις συναυλίες έβρισκε έναν μουσικό και σε όποιο μέρος πηγαίναμε, του άλλαζε καταγωγή και ιστορία ανάλογα με τον τόπο εμφάνισης, δηλαδή μπορεί να τον λέγανε Γαβαλά και να τον έκανε Γαβαλάκη στην Κρήτη, Γαβαλάτο στην Κεφαλλονιά, Γαβαλόπουλο στην Πάτρα. Και φυσικά πάντα με συνοδευόμενη ιστορία τύπου η μητέρα του Γαβαλάκη γεννήθηκε στο χωριό τάδε και πήγε σχολείο εκεί κλπ και ένα μεγάλο χειροκρότημα στον συντοπίτη σας κ.ο.κ με αποτέλεσμα μετά τη συναυλία ο μουσικός να βρίσκεται περιτριγυρισμένος από τους κατοίκους της εκεί περιοχής οι οποίοι του έκαναν ένα σωρό ερωτήσεις για τη μητέρα του και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Εννοείται πως φυσικά ο μουσικός δε μπορούσε ποτέ να πει ξέρετε σας είπε ψέματα ο συνθέτης για να γελάσουμε, αλλά εμείς γελάγαμε πολύ…»

Μέγαρο ή Ηρώδειο. Αυτό είναι δίλημμα ή δηλώνει την καταξίωση του καλλιτέχνη που εμφανίσθηκε σε αυτούς τους χώρους;

«Δεν υπάρχει δίλημμα. Και Μέγαρο και Ηρώδειο για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι! Σίγουρα προσθέτει γαλόνια το να έχεις εμφανιστεί σε αυτούς τους χώρους αλλά η ουσία είναι η μαγεία που κερδίζεις εσύ από αυτό που ζεις και εισπράττεις».

Στην ερώτηση ποιος είναι ο αγαπημένος της στίχος από τα τραγούδια της, και ποια τραγούδια δεν λείπουν ποτέ από τις εμφανίσεις σου απάντησε χωρίς δισταγμό.

«Για να είμαι ειλικρινής ένας από τους πιο αγαπημένους μου στίχους είναι του Οδυσσέα Ιωάννου και ανήκει σε ένα θεατρικό τραγούδι που είχα πει για μία παράσταση και δε συμπεριλαμβάνεται στο ρεπερτόριο που συνήθως έχω στις εμφανίσεις μου. Λέει λοιπόν: «Δε σου ζητάω να γίνεις ένας άλλος, αλλά να γίνεις όλα όσα μπορείς.»

Όσο για τα αγαπημένα της τραγούδια: «Είναι πολλά αυτά που έχω κοντά μου πάντα, όπως το Καραντί, ο Πιτσιρικάς, ο Μικρόκοσμος…»

Έχεις συνεργαστεί και τραγουδήσει σχεδόν όλους με τους κορυφαίους του νέου Ελληνικού τραγουδιού, κι έχεις τραγουδήσει μαζί τους. Κάνε μια μικρή αναφορά στις συνεργασίες σου επί σκηνής.

«Νομίζω δεν έχει σημασία να αναφέρω ένα – ένα τα ονόματα γιατί θα ξεχάσω κάποιον κι επίσης ποιον να αναφέρω πρώτο και ποιον τελευταίο; Σχεδόν με όλους όπως ακριβώς το γράψατε. Όποιος κι αν μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή, ναι έχω τραγουδήσει μαζί του πάνω στη σκηνή».

Με τόση ενασχόληση με το τραγούδι και με τις εμφανίσεις σου μένει χρόνος για προσωπική ζωή;

«Με καλή θέληση και πρόθεση όλα γίνονται και συνδυάζονται!»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rita Antonopoulou (@rita.antonopoulou) στις

Τι γίνεται με τις καλοκαιρινές συναυλίες; Τι εικόνα έχεις;

«Κανείς δε γνωρίζει ακόμη τι μας περιμένει. Δεν έχω εικόνα. Περιμένω με αγωνία όπως όλοι.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης καθώς και όλος ο χειρισμός είναι αυτός που θα έπρεπε να περιμένουμε όλοι και να μη μας σοκάρει καθόλου.

Το σοκαριστικό θα ήταν μια κυβέρνηση που θα έδινε σημασία στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του και η οποία θα έδειχνε σεβασμό όλον τον καιρό, όχι μόνο τώρα σε αυτή την έκτακτη συνθήκη. Ξέρετε δεν είναι οι δηλώσεις μόνο το θέμα είναι όλος ο χειρισμός κι όλος ο τρόπος.

Όταν δεν υπάρχει καλή πρόθεση γιατί δεν υπάρχει εκτίμηση, γιατί δεν υπάρχει συναίσθηση, γιατί δεν υπάρχει σεβασμός. Εκεί δημιουργούνται όλα τα προβλήματα, σε όλες τις σχέσεις».

Μας εντυπωσίασε όταν στην ερώτηση για τα ανακοινώσιμα σχέδιά της για το μέλλον απάντησε ότι περιμένει τα τραγούδια της να κυκλοφορήσουν σε βινύλιο.

«Περιμένω εναγωνίως το βινύλιο! Και αμέσως μετά μπαίνω στο στούντιο για καινούρια τραγούδια, ελπίζω εντωμεταξύ να μπορέσουμε να αρχίσουμε και τα live, όχι μόνο για βιοποριστικούς λόγους αλλά και για ψυχολογικούς!»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rita Antonopoulou (@rita.antonopoulou) στις

Στην ερώτηση, για το αν ήταν δημιουργικό το διάστημα της καραντίνας απάντησε θετικά.

«Ναι, ήταν. Η διάθεση για δημιουργία δε μπαίνει σε καραντίνα! Κυρίως όμως ασχολήθηκα με άλλα πράγματα, όπως η ζωγραφική, οι κατασκευές, αλλά και η εξάσκηση σε ξένες γλώσσες.

Περπάτησα όπως όλοι, έκανα ποδήλατο όπως όλοι, ευχαριστήθηκα το χρόνο μου με την κόρη μου και τον σύντροφό μου, αλλά δεν ξέρω αν το ευχαριστήθηκαν αντίστοιχα όλοι!»

Πάντα οι όμορφες κουβέντες κλείνουν με ευχές, και δεν διστάσαμε να ζητήσουμε και από την Ρίτα Αντωνοπούλου να κλείσε με ευχές.

«Εύχομαι η καινούρια μέρα να μας βρει πιο συνειδητοποιημένους και πιο ενωμένους απέναντι σε ό,τι θέλει να μας χειραγωγεί, να μας παραπλανεί και να μας βγάζει από την ουσία της ύπαρξής μας».

Ρίτα Αντωνοπούλου

Ρίτα Αντωνοπούλου

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rita Antonopoulou (@rita.antonopoulou) στις



Spread the love