Επειτα από χρόνια λιτότητας, η αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα είναι ένα χειροπιαστό δώρο για τη χώρα, γράφει ο Guardian.
Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας κάνει ανάλυση για την αύξηση των επισκεπτών στη χώρα μας, ενώ εξηγεί και τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την ενίσχυση. «Η χτυπημένη από το χρέος Ελλάδα ετοιμάζεται για ρεκόρ αφίξεων φέτος, με 30 εκατ. τουρίστες, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός από τον πληθυσμό της», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ο τουρισμός είναι το σωσίβιό μας», δήλωσε στον Guardian η Θεονύμφη Κορακή, που άνοιξε ξενοδοχείο στη Δημητσάνα το περασμένο καλοκαίρι. «Στόχος μας τώρα είναι η ποικιλία και να διαρκεί όλη τη χρονιά η σεζόν».
Στον τουρισμό δημιουργήθηκαν 8 στις 10 νέες θέσεις εργασίας το 2016, ζωτικής σημασίας για μία χώρα που έχει πληγεί από τα επίπεδα ανεργίας, σημειώνει ο Guardian, παραθέτοντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία περίπου 23,5 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2015, δημιουργώντας έσοδα 14,2 δισ. ευρώ ή περίπου το 24% του ΑΕΠ. Πέρυσι, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι αφίξεις έφτασαν τα 27,5 εκατ., που αποτελούσε ρεκόρ.
«Για κάθε επιπλέον 30 τουρίστες, μία θέση εργασίας δημιουργείται», αναφέρουν αξιωματούχοι που επικαλείται ο Guardian, αλλά η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα εκνεύρισε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, όπως και ανέδειξε πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την οικονομία.
Οσο για το πώς εξηγείται αυτή η αύξηση, ο Guardian επισημαίνει ότι η Ελλάδα, περισσότερο από κάθε άλλη μεσογειακή χώρα, έχει αποκομίσει τα οφέλη από το γεγονός ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες απομακρύνονται από την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Τυνησία, προορισμοί που τώρα θεωρείται ότι ενέχουν κινδύνους, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Οι αφίξεις από τη Μ. Βρετανία έχουν αυξηθεί κατά 40% και αναμένονται στη χώρα μας περίπου 3 εκατ. Βρετανοί. Οι επισκέπτες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ επίσης ενισχύθηκαν και 900.000 Αμερικανοί εκτιμάται ότι θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα φέτος- 200.000 περισσότεροι- εν μέρει και χάρη στο γεγονός ότι η Emirates Airways εγκαινίασε απευθείας πτήσεις σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, πολλές από τις νέες αφίξεις θα προέλθουν από τις νέες διεθνείς αγορές στην Ινδία, το Ισραήλ, την Κίνα και τη Ρωσία.
«Τα πηγαίνουμε καλύτερα από τους γείτονές μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, στον Guardian. «Ιδιαίτερα η Τουρκία έχει πληγεί άσχημα. Αλλά αργά ή γρήγορα αυτές οι αγορές θα ανακάμψουν και για αυτό η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει τη σεζόν, να εκμεταλλευθεί τα εκπληκτικά τοπία και να αποκτήσει ποικιλία πέρα από το παραδοσιακό ήλιος και θάλασσα».
Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον τουρισμό περισσότεροι νέοι, όπως και ότι η Αθήνα πρέπει να μιμηθεί την Τουρκία, επιτρέποντας σε ιδιωτικές εταιρείας να επενδύσουν σε υποδομές. «Η Τουρκία για παράδειγμα έχει περισσότερες μαρίνες από εμάς και αυτό κατά συνέπεια προσελκύει περισσότερους τουρίστες με υψηλό εισόδημα. Είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων γιατί βελτιώνουν τις υπηρεσίες. Σε μία χώρα σαν κι αυτή, οικονομικά, είναι τόσο δύσκολο ο δημόσιος τομέας να χειριστεί τέτοιες εγκαταστάσεις», εξήγησε.
Ο Guardian κάνει αναφορά και στη σύμβαση με τη Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, σημειώνοντας μάλιστα ότι αρχικά αυτή η επένδυση καταδικάστηκε, καθώς «βετεράνοι αριστεροί στον κυβερνητικό συνασπισμό την αποκήρυξαν».
«Καθώς θα αναβαθμίζονται τα ελληνικά αεροδρόμια, αναμένουμε να δούμε σημαντική αύξηση των πτήσεων σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές της Ελλάδας και αυτό θα αποτελέσει τη βάση για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», τόνισε ο Αλεξ Μάλι, οικονομικός αναλυτής της Foresight. «Πιο αποτελεσματικές συνδέσεις μεταξύ ελληνικών νησιών και περιοχών στην περιφέρεια με περιοχές στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη θα υποστηρίξουν τον τουρισμό και θα ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς και εμπορικούς δεσμούς», τόνισε ο ίδιος.