Η ασύλληπτη ιδέα που είχε ένας πολιτιστικός σύλλογος της Ηλείας προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων στην πύρινη λαίλαπα που είχε κατακάψει την Ζαχάρω το 2007.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακίστου θέλησε να κάνει εκδηλώσεις μνήμης στην περιοχή του «ολοκαυτώματος». Η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 24 Αυγούστου του 2007 κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα και άφησε πίσω της 49 νεκρούς.
Ο εν λόγω σύλλογος είχε την ιδέα να κάνει εκδηλώσεις μνήμης στην περιοχή. Απευθύνθηκαν λοιπόν στον δήμο Ζαχάρως και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ζητώντας τους να συνδιοργανώσουν την εκδήλωση και να συμμετέχουν κατά το ήμισυ στα έξοδα (5.000 ευρώ).
Χωρίς να έχουν προσδιορίσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης έλαβαν μια πρώτη συναίνεση από την περιφέρεια.
Ωστόσο, λίγο αργότερα ο πολιτιστικός σύλλογος επανήλθε για να προσδιορίσει επακριβώς το είδος των εκδηλώσεων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος μιλά στο iefimerida
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο iefimerida.gr ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Γιώργος Γεωργιόπουλος, τον συνάντησαν και του είπε ότι προγραμμάτιζαν μεταξύ άλλων τρισάγιο στην μνήμη των νεκρών από τον Μητροπολίτη Τριφυλλίας και Ολυμπίας, την προβολή βίντεο από τα τραγικά γεγονότα, έκθεση φωτογραφίας από την πύρινη μανία. Στο τέλος αποκάλυψαν ότι προτίθενται να οργανώσουν και μια… συναυλία με λαϊκή ορχήστρα την οποία είχαν αναθέσει στον μουσικό παραγωγό Γιάννη Τζουανόπουλο. Οπως εξήγησαν στον έκπληκτο αντιπεριφερειάρχη πρόθεσή τους ήταν μάλιστα να παίξουν τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη. «Δεν μπορεί να ακουστεί μπουζούκι, ούτε ο εν λόγω καλλιτέχνης σε εκείνο τον χώρο» τους αντέτεινε ο κ. Γεωργιόπουλος. Οι εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες στους κόλπους τους και ότι διαφωνεί και ο δήμος Ζαχάρως. «Αν δεν τα βρίσκετε δεν μπορούμε να βοηθήσουμε» είπε ο αντιπεριφερειάρχης κλείνοντας την συζήτηση.
Λίγες ημέρες αργότερα, κάποιος από το πολιτιστικό σύλλογο κυκλοφόρησε μάλιστα και… πρόσκληση για την εκδήλωση παρά την άρνηση της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος.
Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας. Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος – που έχασε μητέρα, σύζυγο και τέσσερα παιδιά – και η Χριστίνα Δρακοπούλου επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη για να εκφράσουν την διαφωνία τους με την εκδήλωση.
Ο κ. Γεωργιόπουλος, όπως τονίζει στο iefimerida.gr τους εξήγησε ότι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διαφωνεί με την χρηματοδότηση της συναυλίας, ότι δεν έστειλε καν στο περιφερειακό συμβούλιο πρόταση για χρηματοδότηση και πως δεν επρόκειτο να παραστεί στην εκδήλωση.
Οι συγγενείς των θυμάτων προχώρησαν σε εξώδικη διαμαρτυρία προς την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος και τον δήμο Ζαχάρως, με την οποία εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην εν λόγω εκδήλωση. Μιλούν για μία «απαράδεκτη μουσικοτραγουδιστική εκδήλωση, η οποία συνιστά υποκρισία» και ζητούν τη ματαίωσή της, προειδοποιώντας με περαιτέρω διαμαρτυρίες.
Όπως εξηγεί ο πληρεξούσιος δικηγόρος των οικογενειών, Αντώνης Φούσας, οι λόγοι που οι συγγενείς δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, είναι αρχικά ότι «οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων δεν δύνανται να δεχθούν τέτοιους “πανηγυρισμούς” και “τυμπανοκρουσίες” και μάλιστα, από φορείς, που όπως αποδείχθηκε δικαστικά και αμετάκλητα ότι έχουν τεράστια ευθύνη για το βασανιστικό θάνατο τόσων αθώων εγκαταλελειμμένων τότε ανθρώπων»
Παράλληλα, αναφέρεται ότι κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο οι συγγενείς τελούν με δική τους πρωτοβουλία ένα μνημόσυνο προκειμένου να τιμήσουν αθόρυβα τους νεκρούς τους. Κάτι ανάλογο επιθυμούν να κάνουν και φέτος, καλώντας τους διοργανωτές να μην πραγματοποιήσουν την εκδήλωση, ενώ σε αντίθεση περίπτωση τονίζουν ότι θα δώσουν το «παρών» για να εκφράσουν επί τόπου την αντίδρασή τους.