Μπορεί μία ελληνική πόλη να… κοντράρει το Παρίσι; Ο Αντονι Χόροβιτς το πιστεύει, έπειτα από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.
Ο Βρετανός συγγραφέας ταξίδεψε εκεί παρακινημένος από το βιβλίο «The Thread» της Βικτόρια Χίσλοπ καθώς, όπως σημειώνει, τα γραπτά της μπορούν να κάνουν κάποιον φιλέλληνα.
«Δεν ήμουν σίγουρος τι να περιμένω», παραδέχεται ο Χόροβιτς, σε άρθρο του στην Telegraph, ενώ οι πρώτες εντυπώσεις του ήταν η υπερβολική κίνηση στους δρόμους. «Τότε όμως, ξαφνικά, έφτασα στη λεωφόρο Νίκης, στην παραλία και εκείνη τη στιγμή όλα άλλαξαν. Η πόλη είναι ιδανικά τοποθετημένη, στην άκρη της θάλασσας. Ο κόλπος του Θερμαϊκού είναι απέραντος και απολαυστικός, με υπέροχα ηλιοβασιλέματα, ένα τεράστιο φεγγάρι και την αίσθηση ηρεμίας και κενότητας. Ολα αυτά είναι μία εξαιρετική αντίθεση με το χάος που άφησες πίσω», γράφει.
Ο Χόροβιτς σημειώνει ότι πολλά από τα κτίρια που χτίστηκαν μετά τη μεγάλη πυρκαγιά δεν είναι ακριβώς όμορφα, αλλά το πλεονέκτημά τους είναι ότι έχουν παρόμοιο ύψος, που δίνει στη Θεσσαλονίκη μία αίσθηση ομοιομορφίας. «Ο Ερνέστ Εμπράρ, ο σπουδαίος Γάλλος αρχιτέκτονας, έφερε επίσης έναν παριζιάνικο αέρα στη νέα μητρόπολη, με μεγάλες λεωφόρους, πεζόδρομους, πλατείες και πολλά δέντρα, που παρέχουν σκιά και βοηθούν στην ποιότητα του αέρα», σημειώνει ακόμη, αναφερόμενος στον αρχιτέκτονα που δούλεψε για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης έπειτα από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.
Αυτή η πόλη περπατιέται εύκολα, σχολιάζει ο Χόροβιτς, σημειώνοντας ότι ο πεζόδρομος που περνά από τον Λευκό Πύργο έχει αρκετό χώρο για ποδηλάτες και πεζούς. «Τα νέα γλυπτά, όπως οι πολυφωτογραφημένες ”Ομπρέλες” είναι ευφυή και ελκυστικά. Σχεδόν κάθε μήνα υπάρχει ένα διαφορετικό φεστιβάλ, φαγητού, μουσικής, κρασιού, κινηματογράφου. Γίνονται εκθέσεις βιβλίων και το Pride Parade», αναφέρει ακόμη ο συγγραφέας.
Και βέβαια, δεν θα μπορούσε παρά να μάθει και την πιο χαρακτηριστική λέξη στη Θεσσαλονίκη κατά την επίσκεψή του. Το «χαλαρά», που- όπως σημειώνει- το νιώθεις πραγματικά όταν αρχίζεις να εξερευνάς την πόλη.
Τέλος, ο Χόροβιτς δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και το Φρούριο του Επταπυργίου, το οποίο περιγράφει ως πολύ ατμοσφαιρικό.