«Κατά πόσο συνάδει η ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας από στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Αλβανίας με το πνεύμα καλής γειτονίας που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.», ρωτά να μάθει με ερώτηση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη.
Όπως σημειώνει, δεδομένου ότι η Αλβανία είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λαμβάνει οικονομική βοήθεια ύψους 649,4 εκατομμυρίων ευρώ, η ευρωβουλευτής ζητά να μάθει αν η Κομισιόν θα λάβει υπόψιν της τα πρόσφατα γεγονότα στην έκθεση προόδου για την Αλβανία.
Ολόκληρη η ερώτηση της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:
«Ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον Κράτους – μέλους από στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Αλβανίας.
Στις 5 Ιουνίου 2016, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Αλβανία, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, έκανε αναφορά σε “Αλβανούς της μέσης Αλβανίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας”.
Στις 6 Ιουνίου 2016 το Κόμμα των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, που συμμετέχει στην Κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς, οργάνωσε κινητοποίηση, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και πορεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών.
Της κινητοποίησης ηγείτο ο πρόεδρος του Κόμματος Στετίμ Ιντρίζι, που κατέχει θέση αντιπροέδρου στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν, υπό την ανοχή των αρχών, να εμποδίσουν την απρόσκοπτη είσοδο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Μπουσάτι και καταλαμβάνοντας τον χώρο μπροστά από το Υπουργείο Εξωτερικών φώναξαν συνθήματα όπως “Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας”, ανακινώντας αλυτρωτικά ζητήματα και διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα.
Δεδομένου ότι από τις 27 Ιουνίου 2014 η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και λαμβάνει προ-ενταξιακή οικονομική βοήθεια ύψους 649, 4 εκατομμυρίων ευρώ, ερωτάται η Επιτροπή:
1.Κατά πόσο συνάδει η ως άνω πράξη του κυβερνητικού κόμματος με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;
2.Προτίθεται να λάβει υπόψη τα γεγονότα αυτά στην επόμενη έκθεση προόδου της Αλβανίας;».