Πληρωμή των διπλωματών με ευρωπαϊκά κονδύλια προσπαθεί να κάνει ο Νίκος Κοτζιάς.
Η οικονομική κρίση και οι περικοπές δαπανών δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες, ακόμη και οι φτωχότερες, δαπανούν σοβαρά ποσά για τα Υπουργεία Εξωτερικών και τους διπλωμάτες. Το Ελληνικό Υπ.Εξ. προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο τα τελευταία χρόνια για να κάνει τη δουλειά του με τα ελάχιστα ποσά που του προσφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός. Διαβάζουμε στην Καθημερινή στο άρθρο του Βασίλη, ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναζητά νέους τρόπους χρηματοδότησης, προκειμένου να αντεπεξέλθει ακόμη και σε πάγιες ανάγκες του, όπως οι μετακινήσεις των διπλωματών. Στις ανάγκες αυτές περιλαμβάνονται ακόμη και δαπάνες όπως το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής.
Μόλις προχθές στη Βουλή κατατέθηκε ρύθμιση με την υπογραφή των αρμοδίων για την Οικονομία και τα Οικονομικά κ. Γ. Σταθάκη, Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη, με την οποία δίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών η δυνατότητα να καλύψει τις δαπάνες απόσπασης ή μετακίνησης των στελεχών του από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία συνήθως αξιοποιούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει έναν προϋπολογισμό περί τα 250 εκατ. ευρώ, περί τα 35 εκατ. ευρώ μικρότερο, σε σύγκριση με το 2010. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αν η πορεία των δαπανών του υπουργείου συνεχιστεί σε αυτή την κατεύθυνση, τότε περί τον Νοέμβριο, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός θα έχει ήδη ξεπεραστεί και θα χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, πέρα από τις πάγιες χρηματοδοτήσεις (για επιδόματα αλλοδαπής κ.λπ.), προκύπτουν έκτακτα έξοδα, τα οποία είναι αδύνατον να προβλεφθούν από τον προϋπολογισμό που καταρτίζεται από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν το γεγονός ότι το προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, έπρεπε εκτάκτως να ενισχυθεί με προσωπικό (8 ατόμων), προκειμένου η υπηρεσία να ανταποκριθεί στη συμφωνία για την ταχύτερη έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες.