Ο Νίκος Κοτζιάς προωθεί το Βαλκανικό Βίσεγκραντ, ενθυμούμενος την “Πρωτοβουλία του Βερολίνου” το 2014 για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου είχε αποκλεισθεί η Ελλάδα.
Τετραμερής συνάντηση των χωρών της ευρύτερης Βαλκανικής, που είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της Σόφιας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αυτή η απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βαλκανική Συνεννόηση (σαφής είναι η σύνδεση με τις ποικιλώνυμες Αντάντ των αρχών του 20ού αιώνα) αποσκοπεί κυρίως στο να δημιουργηθεί μια ομάδα χωρών με κοινά συμφέροντα, που θα συντονίζονται στις Βρυξέλλες για ζητήματα που τις αφορούν άμεσα. Στο τραπέζι αυτό παρακάθησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και οι ομόλογοί του από τη Βουλγαρία Ντάνιελ Μίτοφ, από τη Ρουμανία Λαζάρ Κομανέσκου και από την Κροατία Μίρο Κόβατς.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κοτζιάς προσπαθούσε για αρκετό καιρό να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη (κυρίως της Ρουμανίας και της Κροατίας), προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι οι τέσσερις υπουργοί συμφώνησαν στην έναρξη άτυπων τακτικών συνομιλιών «με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων επί ευρωπαϊκών θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος» και στόχο «μια κοινή εποικοδομητική παρέμβαση στις διαδικασίες και στις πολιτικές της Ε.Ε.».
Ευχής έργον για την ελληνική πλευρά θα ήταν αυτή η ομάδα χωρών να αποτελέσει και ενός είδους «βαλκανικό Βίσεγκραντ». Υπογραμμίζεται ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) κινούνται βάσει ενός υψηλοτάτου επιπέδου και αποτελεσματικότητος συντονισμού, όπως φάνηκε και σε διάφορα ζητήματα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κυρίως στο προσφυγικό αλλά και στο ενεργειακό.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε χθες (Independent Balkan News Agency) στο πνεύμα της τετραμερούς, το οποίο, όπως είπε, είναι «ότι δεν μπορούν τρίτες χώρες, ακόμα και κράτη-μέλη της Ε.Ε., να προσπαθούν να αποφασίζουν για την περιοχή χωρίς να ακούγεται -και πολύ συχνά να λαμβάνεται ως κυρίαρχος- ο λόγος των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Βαλκανική».
Πρόκειται για έμμεση πλην σαφή αιχμή του κ. Κοτζιά προς την «Πρωτοβουλία του Βερολίνου» (Berlin Process) για τα Δυτικά Βαλκάνια, από την οποία η Ελλάδα είχε αποκλειστεί το 2014. Επισημαίνεται ότι την επόμενη εβδομάδα ο κ. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στα Τίρανα, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες για όλα τα διμερή θέματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Στη Βουλγαρία βρέθηκε για δύο ημέρες και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Χθες συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΝΑΤΟ, Force Integration Unit (NFIU), και ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, ενώ στις επαφές που είχε με Βούλγαρους αξιωματούχους συζήτησε για την ενεργό εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Του Βασίλη Νέδου από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 2/6/2016