Ο νόμος δεν αποκλείει οι δανειολήπτες να μπορούν να αγοράζουν τα δάνεια τους στην τιμή που θα τα έπαιρνε κάποιο fund. Αυτό ανέφερε πριν από λίγο στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, ο Διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προκατόχου του στην Κεντρική Τράπεζα, Γιώργου Προβόπουλου, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα στη διάρκεια της θητείας του, να καθαρίσει την Τράπεζα Αττικής και δεν το έκανε», σημειώνοντας ότι ο ίδιος έσωσε την Τράπεζα από τα βράχια. Επίσης, διέψευσε ότι την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, είχε ενημέρωση από τον κ. Προβόπουλο για το θέμα της Τράπεζας Αττικής.
«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, εγώ στη θέση του θα πρόσεχα», ανέφερε σε πολύ αυστηρό τόνο, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ωστόσο λίγο μετά απέδωσε σε χιούμορ την συγκεκριμένη φράση.
Με αφορμή την περίπτωση του MEGA, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας γνωστοποίησε ότι ένα από τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κεντρική Τράπεζα για να μειώσει τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι να υποχρεώσει τους μετόχους που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην εξυγίανση μιας επιχείρησης, να αποχωρήσουν.
Κατά τ’ άλλα, ο κ. Στουρνάρας, άσκησε κριτική στη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, λέγοντας ότι ήθελε να διοικεί την Τράπεζα Αττικής, με μη κατάλληλα πρόσωπα.
Χαρακτήρισε δε, πολύ υψηλό το ποσοστό που κατέχει το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο στην τράπεζα, και που υπερβαίνει το 50%, τονίζοντας ότι ο ίδιος τους είχε προτείνει να αναζητήσουν και άλλον επενδυτή, προκειμένου να αυξήσουν την αξία της μετοχή της.
Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Σταμάτη, για τη στάση της Τράπεζας Αττικής, απέναντι στον επιχειρηματία, Χρήστο Καλογρίτσα, επισήμανε ότι δεν ακολουθήθηκε το σύστημα τιμολόγησης, και ότι οι διοικούντες την Τράπεζα έδιναν χαμηλό επιτόκιο σε εταιρίες κατασκευαστικές και άλλες, υπονοώντας και την ΤΟΞΟΤΗΣ του κ. Καλογρίτσα, σαν να ήταν η Microsoft.
Παρουσιάζοντας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το τέλος του Α’ εξαμήνου του 2016, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανέφερε ότι το σύνολο αυτών, καθώς και εκείνων που υπάρχει βάσιμη πιθανότητα να μην εξυπηρετηθούν, υπολογίζονται στο 45,1%, όταν πριν την κρίση ήταν γύρω στο 5%.
Αναλυτικά ο κ.. Γιάννης Στουρνάρας είπε, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μαζί με τα ανοίγματα είναι της τάξεως του 67,2% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, του 59,9% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, του 29,1% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, του 27,4% για τη Ναυτιλία, και του 25% για τα μέσα ενημέρωσης.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση ακόμη και από αυτή του ασφαλιστικού την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας ότι η επίλυσή του μπορεί να συμβάλει στην κερδοφορία των τραπεζών και την εξυγίανση των επιχειρήσεων.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας περιέγραψε ως άριστες τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών διαβεβαιώνοντας δεν υπήρξε καμία κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της κεντρικής τράπεζας.
«Καραμανλικές» οι ευθύνες για την κρίση
«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους» είπε ο Διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας ενώ λίγο αργότερα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.
Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι το PSI ήταν μεταξύ εκείνων των αιτιών που προκάλεσε προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, που έχουν όμως καλυφθεί πλήρως.
Δείτε περισσότερα: parltv.live.grnet.gr