Spread the love


Τα προβλήματα συνεννόησης και σύγκλισης απόψεων στο γήπεδο του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς, αντί να επιλύονται όσο πλησιάζει ο χρόνος της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου επικεφαλής του χώρου, δείχνουν να γίνονται πιο πολύπλοκα και δισεπίλυτα.

Το θέμα της εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικής) ψηφοφορίας παραμένει κυρίαρχο, καθώς η πλευρά της Φώφης Γεννηματά επιμένει ότι δεν δέχεται την καινοτομία παρά μόνο αν συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει μία έστω προηγούμενη αυτοπρόσωπη ταυτοποίηση όσων επιλέξουν να ψηφίσουν με αυτό τον τρόπο, για να παραλάβουν και τον κωδικό που θα χρησιμοποιήσουν κατά την ημέρα των εκλογών.

Το πρόβλημα τέθηκε στο τραπέζι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής του καθηγητή κ. Αλιβιζάτου, παρουσία μάλιστα του ειδικού για τεχνολογικά ζητήματα Ανδρέα Δρυμιώτη, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του ότι υπάρχουν τρόποι για να διασφαλισθεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Παρά τις προτάσεις του, όμως, απόφαση δεν ελήφθη.

Οι εκπρόσωποι του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα προσκόμματα που η πλευρά Γεννηματά θέτει στην καινοτομία της ηλεκτρονικής ψήφου, καθώς επίσης και ο υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής. Ο οποίος, επιπρόσθετα, δήλωσε με οργή ότι «αν η κυρία Γεννηματά θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενη σε μια ελεγχόμενη μικρή ψηφοφορία, τουλάχιστον ας το πει δημόσια να το γνωρίζουμε οι συνυποψήφιοί της…».

Ο κ. Θεοδωράκης, μάλιστα, φέρεται να δέχεται εισηγήσεις από τους στενούς συνεργάτες του να αποσύρει την υποψηφιότητά του, μια εξέλιξη βεβαίως που θα τινάξει στον αέρα το όλο εγχείρημα.

Αδιέξοδο και με τα «ντιμπέιτ»

Αδιέξοδο, όμως, έχει προκύψει και στο θέμα των κοινών εμφανίσεων, εν είδη «ντιμπέιτ», των υποψηφίων. Η πρόταση της επιτροπής Αλιβιζάτου είναι να πραγματοποιηθούν 13 τέτοιες κοινές εμφανίσεις, μία σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Η πλευρά της κυρίας Γεννηματά, με τη σιωπηρή ανοχή του Ποταμιού, απέρριψε την πρόταση και αντιπρότεινε δύο μόνο κοινές εμφανίσεις, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, με τηλεοπτική κάλυψη από όσα κανάλια το θελήσουν. Αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη τάσσονται οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, που επιμένουν να ισχύσει η πρόταση Αλιβιζάτου, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στη δική του πρόταση για πέντε «ντιμπέιτ» στις πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Θεοχαρόπουλος: Ενιαίο, όχι αρχηγοκεντρικό κόμμα

Και ενώ τα «διαδικαστικά» δείχνουν να αποκτούν μεγάλο πολιτικό βάρος και να οδηγούν σε σοβαρές επί της ουσίας αντιπαραθέσεις τους υποψηφίους, σε βαθμό που να μην μπορεί κανείς να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις, ένα άλλο (πολύ σοβαρότερο και καθαρά πολιτικό) ζήτημα για τις προοπτικές τής υπό διαμόρφωση Κεντροαριστεράς έθεσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά την απόφασή του να μην κατέβει ως υποψήφιος.

«Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αν μετά την εκλογή του νέου αρχηγού δεν ενωθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, και πρέπει απαραιτήτως να συγκροτηθεί ενιαίο κι όχι αρχηγοκεντρικό κόμμα», τόνισε, θεωρώντας υπερβολικό τον αριθμό όσων έθεσαν υποψηφιότητα. «Τα πολλά “εγώ” έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σήμερα πρέπει να προτάξουμε το “εμείς” και το συλλογικό έναντι του ατομικού», είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι θα φτιάξουμε ενιαίο κόμμα χωρίς υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι η δημιουργία του ισχυρού πόλου της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και του Προοδευτικού Κέντρου, προϋποθέτει τη συμμετοχή με όλες τις προσωπικές δυνάμεις στο εγχείρημα και όχι λογικές διπλών ρόλων. Τέλος, ζητεί από τον αρχηγό που θα εκλεγεί να λειτουργήσει ενωτικά, να προωθήσει τη σύνθεση και την ανανέωση και να προτείνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή «μόδα», αλλά αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν την κρίση.

 



Spread the love