Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι νέες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Την ερχόμενη εβδομάδα,στις 19 και 20 του μηνός, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υλοποίησης του τρίτου Μνημονίου.
Η αντιπροσωπεία, θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ενώ θα συμμετάσχει και σε ειδική συνεδρίαση της αντίστοιχης Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, την ερχόμενη Παρασκευή.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 30 του μηνός, θα συνεδριάσει στο Άμστερνταμ η εννεαμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων στην χώρα μας, την οποία εκπροσωπεί ο καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης.
Εντωμεταξύ, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με γραπτή δήλωση της, γνωστοποίησε ότι έλαβε απάντηση από την Κομισιόν -με καθυστέρηση πέντε μηνών- σε ερώτηση της για την επανεξέταση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.
Η κ. Κούνεβα, επισημαίνει «την εμμονή της Κομισιόν στις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας» και στην «ανάγκη για έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν», στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου.
Προσθέτει δε, ότι δεν έλαβε απάντηση στο ερώτημα της αν οι λύσεις οι οποίες θα επιλεγούν, βασίζονται στις συνθήκες που επικρατούν στο Λουξεμβούργο με τον κατώτατο μισθό των 1.900 ευρώ ή στην Βουλγαρία με τον μισθό των 184 ευρώ.
Η λίστα των ανατροπών
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, ζητούν:
-Την καθιέρωση κατώτατου μισθού χωρίς τριετίες και κανένα επίδομα.
-Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
-Παρεμβάσεις στο κόστος των υπερωριών.
-Την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την εισαγωγή νέων.
-Την ελαστικοποίηση του πλαισίου διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος.
-Αλλαγές στο καθεστώς λήψης αποφάσεων για κινητοποιήσεις, αλλά και σε ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας των συνδικάτων και
-την καθιέρωση της ανταπεργίας του εργοδότη.