Τροχαίο στην Αττική Οδό και 7 χλμ μποτιλιάρισμα.
Σοβαρό τροχαίο έγινε στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου κοντά στο «δαχτυλίδι» της Κηφισίας, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο τροχαίο ενεπλάκησαν δύο αυτοκίνητα και μία μηχανή, με τον αναβάτη του δικύκλου να έχει τραυματιστεί σοβαρά.
Η Τροχαία έχει αποκλείσει δύο λωρίδες κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Ελευσίνα.
Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση παρουσιάζεται μετά τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση την Ελευσίνα και στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, στο ύψος της Περιφερειακής Υμηττού. Το μποτιλιάρισμα λόγω του τροχαίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στα 7 χλμ.
Διαβάστε πληροφορίες για την Αττική Οδό εδώ και στην wikipedia.org
Στοιχεία της αστυνομίας για τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα
Από το 2014-2016 συνέβησαν στην Ελλάδα 11.737 τροχαία ατυχήματα, εκ των οποίων τα 10.095 ελαφρά, 895 σοβαρά και 747 θανατηφόρα. Από αυτά είχαμε, δυστυχώς, 801 νεκρούς και 1.068 σοβαρά τραυματισμένους. Τα νούμερα μπορεί να φαντάζουν μικρά σε σύγκριση με τα μεγέθη πριν από 15 χρόνια, αλλά, και πάλι, όταν μιλάμε για περισσότερους από δύο νεκρούς κάθε μέρα και τρεις σοβαρά τραυματισμένους σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα μόνο εφησυχασμό δεν μπορούμε να νιώθουμε. Όσον αφορά τους θανάτους, οι περισσότεροι προκλήθηκαν έπειτα από σύγκρουση οχημάτων (39,0%), σε εκτροπή από την πορεία τους (31,5%), ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η παράσυρση πεζών (17,1%), η πρόσκρουση (9,1%) και η ανατροπή (3,3%).
-Ποια είναι η τάση τα τελευταία χρόνια; Μειώνονται ή αυξάνονται τα ατυχήματα;
Η τάση τα τελευταία χρόνια είναι σαφώς πτωτική, με τρανή απόδειξη τη μείωση που συντελέστηκε στη χώρα μας από το 2010 έως Βασιλική Δανέλλη το 2014-2016 έφερε στην πρώτη θέση όσον αφορά τα ποσοστά μείωσης (-37%) μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τους λόγους που συνέβη αυτή, στο ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» θέλουμε και πιστεύουμε πως σημαντική είναι η συμβολή του Ινστιτούτου με τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιεί σε ολόκληρη τη χώρα και συνδράμουν σημαντικά στην καλύτερη ενημέρωση και στην υιοθέτηση υγιών οδηγικών συμπεριφορών, στοχεύοντας πάντα στην πρόληψη. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η κρίση, η οποία οδηγεί τους συμπολίτες μας στη μειωμένη χρήση του οχήματός τους, αλλά και κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως η σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του οδικού μας δικτύου (χωρίς, και πάλι, να φτάνει στα επιθυμητά απ’ όλους επίπεδα) και η τεχνολογική ανάπτυξη στα θέματα ενεργητικής/παθητικής ασφαλείας που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, καθώς για εμάς ούτε ένας θάνατος στην άσφαλτο δεν είναι αποδεκτός.
-Σε ποια θέση συγκαταλεγόμαστε ευρωπαϊκά;
Έπειτα από τις συνεχείς μειώσεις στον αριθμό θυμάτων στις οποίες προαναφερθήκαμε, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 7η θέση από το τέλος για το έτος 2014-2016, με 73 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 51. Βεβαίως, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μας ξεγελάει και να μας αφήνει ικανοποιημένους η συγκεκριμένη θέση, καθώς μεγαλύτερους αριθμούς καταγράφουν μόνο χώρες οι οποίες σχετικά πρόσφατα έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολωνία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ρουμάνια, Λετονία) ή είναι υποψήφια μέλη της (Σερβία), επομένως δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 7η θέση από το τέλος για το έτος 2014, με 73 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 51.
—Ποια ηλικιακή ομάδα επηρεάζεται περισσότερο από τα τροχαία; Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας (World Health Organization), η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τα τροχαία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτή μεταξύ 15 και 29 ετών. Παράγοντες όπως η έλλειψη εμπειρίας, η άγνοια κινδύνου και η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους έχουν οδηγήσει στο ιδιαίτερα δυσάρεστο αποτέλεσμα οι νεαροί αυτής της ηλικιακής ομάδας να έχουν ως κύρια αιτία θανάτου τα τροχαία. Δυστυχώς, όμως, και οι υπόλοιπες ομάδες βρίσκονται πολύ κοντά σε βαθμό επικινδυνότητας, καθώς για τις ηλικίες 5-14 ετών και 30-44 τα τροχαία αποτελούν τη δεύτερη και τρίτη αιτία θανάτου αντίστοιχα. Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, την πρωτιά κατέχουν τα τελευταία χρόνια οι άνω των 55 ετών, με ποσοστά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 30% των συνολικών θανόντων σε τροχαία, ως αποτέλεσμα συγκρούσεων αλλά και παρασύρσεις πεζών. Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, την πρωτιά κατέχουν τα τελευταία χρόνια οι άνω των 55 ετών, με ποσοστά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 30% των συνολικών θανόντων σε τροχαία, ως αποτέλεσμα συγκρούσεων αλλά και παρασύρσεις πεζών…
— Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι πρόκλησης τροχαίου; Δυστυχώς, στα επίσημα στατιστικά που μας δίνει η Ελληνική Αστυνομία μεγάλο μέρος των θανατηφόρων δυστυχημάτων (περίπου 75%) ακόμα «ερευνάται» ή αναφέρεται με τον γενικό όρο «λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς». Χωρίς αμφιβολία, πάντως, μεγάλο ποσοστό των τροχαίων συμβάντων οφείλεται στην υπερβολική (ή ακατάλληλη) ταχύτητα και στην εν γένει επιθετική συμπεριφορά του οδηγού, που εκδηλώνεται με την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, την παραβίαση της προτεραιότητας κ.ά. Από κει και πέρα, πάρα πολλά τροχαία σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ πριν από την οδήγηση (μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι 15.000 περίπου παραβάσεις που βεβαιώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας), την απόσπαση προσοχής και τελευταία, αλλά σίγουρα όχι έσχατη, την κόπωση του οδηγού. — Ποια περιφέρεια της Ελλάδας συγκεντρώνει τα περισσότερα ατυχήματα και γιατί; Καλό θα ήταν να μην απομονώσουμε το πρόβλημα σε μία και μόνο περιφέρεια, καθώς θεωρούμε ότι η πλειονότητά τους στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα τροχαία συμβάντα. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και επίσημο παλαιότερο στατιστικό της Eurostat, το οποίο αναφέρει πως 8 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας κατατάσσονται μεταξύ των 20 πιο επικίνδυνων στην Ευρώπη, ενώ επτά από αυτές βρίσκονται στις δέκα πρώτες. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε πως ενώ το 2014 «πρωταθλήτρια» αναδείχτηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έναν χρόνο νωρίτερα «κονταροχτυπιούνταν» για την πρώτη θέση οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούσαν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου. Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας, θα ήταν άστοχο από την πλευρά μας να επιλέξουμε έναν και μόνο λόγο για την πρόκληση των τροχαίων στην εκάστοτε περιοχή.
Δείτε και άλλα στατιστικά στοιχεία εδώ