Βγήκαν το μεσημέρι οι Καβαλάρηδες στα Τρίκαλα
Τηρώντας την παράδοση πολλών ετών, ανήμερα των Αγίων Θεοδώρων, καβαλάρηδες πήραν τα άλογά τους και βγήκαν να κάνουν βόλτες στους κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων.
Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr οι καβαλάρηδες πέρασαν και από τον κεντρικό πεζόδρομο της Ασκληπιού συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των περαστικών και των θαμώνων.
Η ημέρα του αγίου Θεοδώρου γιορτάζεται το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ο Άγιος Θεόδωρος τη γιορτή του μπήγει αναμμένο πυρσό στη γη, για να την ζεστάνει. Μετά γδύνει τις εννέα γούνες του, πηγαίνει στον Θεό και τον παρακαλάει να φέρει το καλοκαίρι. Λένε, ότι από την ημέρα του αγίου Θεοδώρου το φωτεινό μέρος του ημερονυκτίου αρχίζει να μεγαλώνει.
Πριν απ’ όλα όμως ο Άγιος Θεόδωρος θεωρείται από τους Βούλγαρους προστάτης των αλόγων. Αυτός ο ίδιος καβαλικεύει όμορφο άσπρο άλογο. Αυτό λέει ένα τελετουργικό τραγούδι που ερμηνεύεται την ημέρα του αγίου Θεοδώρου. “Ο άγιος Θεόδωρος το άλογό του πεταλώνει σε πράσινο λιβάδι”, αρχίζει το τραγούδι. Και σαν σε παραμύθι η αδελφή του βγάζει από τα μεταξωτά της μανίκια χρυσά και ασημένια καρφιά και του τα δίνει να πεταλώσει το άλογό του. Ο χρυσός και το ασήμι δείχνουν πόσο τιμητική είναι η αποστολή αγίου – ιππέα. Η αδελφή του λέει να γυρίσει με το άλογο τον κάμπο και να κόψει φρέσκα λουλούδια, από τα οποία αυτή να πλέξει στεφάνι για νεόνυμφους και θα το κρύψει στην κιβωτό με τα γαμήλια δώρα. Απ’ αυτό το ανοιξιάτικο στεφάνι η προίκα της κοπέλας θα λάμψει σαν ήλιο στα νερά του Δούναβη. Όλη αυτή η ποιητική υπόθεση αναπαριστάνει την ιδέα για την ανοιξιάτικη φύση, όπου γεννιέται η νέα ζωή, για τον κάμπο και τα λουλούδια, για τις κοπέλες και τα νυφικά τους.
Και μέχρι σήμερα το δημοφιλέστατο έθιμο στη γιορτή του αγίου Θεοδώρου είναι οι ιπποδρομίες. Κάθε άνθρωπος που έχει άλογο, μπορεί να το βγάλει έξω την ημέρα αυτή καλά χτενισμένο και στολισμένο με γαλάζιες χάντρες. Στους αγώνες όμως επιτρέπεται να λάβουν μέρος μόνο τα πιο γρήγορα και περιποιημένα άλογα. Όλοι οι κάτοχοι αλόγων συγκεντρώνονταν μερικές μέρες πριν τους αγώνες και μάζευαν κριθάρι ή χρήματα, για να τα δώσουν σαν βραβείο στο νικητή.
Δείτε πληροφορίες για τα Τρίκαλα στο wikipedia.org αλλά και στο επίσημο site της πόλης