Ο δικηγόρος, και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής ΥΔΔΑΔ, κ. Δημήτρης Μπούκας εξηγεί ποιες επιχειρήσεις (ατομικές, μικρές, μεγάλες) μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών εφόσον κριθούν βιώσιμες.
5+1 ερωτήματα σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών
- Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό;
Όλων των ειδών οι επιχειρήσεις (ατομικές, μικρές, μεγάλες) μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών εφόσον κριθούν βιώσιμες. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να έχουν θετική χρήση σε μια τουλάχιστον από τις τρεις πριν την υποβολή της αίτησης.
Παράλληλα, μπορούν και επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους αλλά έχουν προβεί σε δήλωση επανέναρξης. Αρκεί οι οφειλές του να είνα από 20.000 ευρώ και άνω.
2) Ποιες οι προϋποθέσεις για την υποβολή μιας επιχείρησης στον εξωδικαστικό;
Από τη στιγμή που μια επιχείρηση θεωρείται βιώσιμη μπορεί να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής αίτησης εφόσον πληροί μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– να έχει οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016
– να έχει οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα που ρυθμίστηκε μετά την 1 η Ιουλίου 2016
– να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες
– να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης
– να έχει εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν
– να έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος της, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές κλπ).
3) Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν;
Όλες ανεξαιρέτως οι οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα και ιδιώτες, όπως επίσης και οι οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Επίσης, μπορούν να υπαχθούν και προσωπικές οφειλές ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων όπως π.χ. στεγαστικό δάνειο.
4) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του εξωδικαστικού;
Όχι, καθώς ο νομοθέτης θεωρεί πως έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. Με διάταξη όμως που υπάρχει στον Εξωδικαστικό, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
5) Πώς θα ρυθμίζονται οι οφειλές;
Οι ρυθμίσεις των χρεών των επιχειρήσεων θα γίνονται με:
- μειώσεις επιτοκίων,
- επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής
- ακόμα και διαγραφή μέρους της οφειλής.
6) Πώς θα επικυρώνεται η συμφωνία;
Από τη στιγμή που τα μέρη έρθουν σε συμφωνία, θα υπογράψουν το σχετικό πρακτικό- σύμβαση αναδιάρθρωση οφειλών και να προχωρήσουν στην υλοποίησή της. Ωστόσο, παρέχεται και η δυνατότητα επικύρωσης από το δικαστήριο.
Ο κ. Δημήτρης Μπούκας είναι δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής ΥΔΔΑΔ και υπεύθυνος του τομέα Συνεργασιών και Ανάπτυξης του ADRpoint, του πρώτου ιδιωτικού Κέντρου Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών Διαφορών στην Ελλάδα.