Spread the love


Σε περίπου έναν μήνα αναμένεται ν’ αρχίσουν και πάλι οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο βόρειο τμήμα του εργοταξίου της Αγίας Σοφίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, που διακόπηκαν λόγω εντοπισμού ποσότητας υδραργύρου στο σκάμμα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην έρθουν σε επαφή με το τοξικό στοιχείο.

Ο πρόεδρος της “Αττικό Μετρό ΑΕ”, Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9Fm”, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις κηλίδες του υδραργύρου, υποστηρίζοντας πως “προτεραιότητα έχει η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων”.

«Πριν από χρόνια το ίδιο είχε συμβεί στο σταθμό της Βενιζέλου και τώρα στην Αγίας Σοφίας. Τα έργα περνούν από την καρδιά της αρχαίας Θεσσαλονίκης, εκεί όπου υπήρχαν εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας» δήλωσε ο κ.Μυλόπουλος, προσθέτοντας πως “δεν το περιμέναμε να συμβεί, όμως δεν ήταν εκτός σχεδιασμού και προγραμματισμού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ, διεκόπησαν οι εργασίες και εκλήθησαν οι ειδικοί για να περιχαράξουν τον τόπο όπου εντοπίστηκαν οι ποσότητες του υδραργύρου, ενώ η απομάκρυνση του υλικού θα γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία.

«Καλείται ειδικό συνεργείο αποκατάστασης του εδάφους. Θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπολογίζεται περίπου ένας μήνας για να συνεχιστούν οι εργασίες. Ο υδράργυρος βρέθηκε σε συγκεκριμένο σκάμμα στο βόρειο μέρος, δεν σταματούν όλες οι αρχαιολογικές εργασίες. Στο υπόλοιπο βόρειο σκάμμα καθώς και το νότιο της Αγίας Σοφίας συνεχίζονται κανονικά», υπογράμμισε ο κ.Μυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και Λοιπών Ειδικοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Αργυράκης, υποστήριξε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα και πως για προληπτικούς λόγους οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς στο βόρειο τμήμα του εργοταξίου της Αγίας Σοφίας εργάζονται περίπου 25 άτομα ανά βάρδια.

Για τη γενικότερη πορεία του έργου του μετρό στη Θεσσαλονίκη ο κ.Μυλόπουλος ανέφερε πως «η πρόοδος είναι αποκαλυπτική. Από το 2016 που αναλάβαμε ως νέα διοίκηση μέχρι σήμερα, σ’ έναν περίπου χρόνο, τρέξαμε τρεις φορές πιο γρήγορα από όσο έτρεχαν κατά μέσο όρο τα προηγούμενα δέκα χρόνια».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 



Spread the love