Στα Λατινικά, τη Χημεία και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστώ Ελλάδος [ΟΕΦΕ] τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας με πλήρη κάλυψη της ύλης.
«Η ποσότητα των απαντήσεων στις ομάδες ανοιχτού τύπου (Β, Γ, Δ) ήταν ευρύτερη από προηγούμενες χρονιάς καθώς απαιτούσε προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων των ερωτημάτων και σε βάθος γνώση όλης της ύλης» συμπληρώνει η ΟΕΦΕ τονίζοντας ότι απαραίτητες για την επιτυχία ήταν η μαθηματική αντίληψη και οι ικανότητες διαγραμματικής απεικόνισης ενώ ως προς τη σαφήνεια των ερωτημάτων σημείωσε ότι ήταν «ορθώς διατυπωμένα χωρίς ασάφειες παρά τον αρκετά υψηλό βαθμό δυσκολίας».
Οι απαντήσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
H ΟΕΦΕ χαρακτηρίζει τα θέματα των Λατινικών ως κλιμακούμενης δυσκολίας. «Είναι διατυπωμένα με απόλυτη σαφήνεια, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους υποψήφιους». Όπως εξηγεί ζητείται η μετάφραση 3 αποσπασμάτων από κείμενα που έχουν διδαχτεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Στο σκέλος της γραμματικής ζητήθηκαν τύποι που καλύπτουν όλο το εύρος της με κάποιες ιδιαιτερότητας που όμως σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν προβλήματα αρκεί ο υποψήφιος να έχει καλή γνώση και να είναι σωστά προετοιμασμένος. Στο σκέλος του συντακτικού οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ασκήσεις στις οποίες μπορούσαν να αντεπεξέλθουν χωρίς προβλήματα» αναφέρει η ΟΕΦΕ και καταλήγει τονίζοντας ότι σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι αρκετά καλά προετοιμασμένοι και προσεκτικοί.
Οι απαντήσεις στα Λατινικά
Όσον αφορά στην Χημεία των ημερήσιων Λυκείων η ΟΕΦΕ σχολιάζει ότι είχαν μεγάλη έκταση και απαιτούσαν αρκετό χρόνο για τη λύση τους. «Αναφέρονται σχεδόν σε όλη την έκταση της εξεταστέας ύλης και ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας», αναφέρει και καταλήγει τονίζοντας ότι τα θέματα «είναι αντιμετωπίσιμα από τους καλά προετοιμασμένους μαθητές και πιο δύσκολα από τα περυσινά θέματα».
Οι απαντήσεις στη Χημεία