Πολλές είναι οι γειτονιές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας που έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιες χωματερές.
Την ώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο καύσωνας είναι προ των πυλών, πολίτες και τουρίστες φτάνουν πλέον στα όριά τους, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ κλιμακώνει τους αποκλεισμούς και τις συγκεντρώσεις, με την ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους να κρατάει τα απορριμματοφόρα μακριά από τους δρόμους, μέχρι να δοθεί οριστική λύση για τους συμβασιούχους.
Η απαράδεκτη εικόνα, όμως, με τα βουνά από σκουπίδια έχει προκαλέσει και πολιτική διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι -Ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις
- Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα και στις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24). Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
- Την Τρίτη και Τετάρτη 27 και 28 Ιουνίου παραμένουν σε αποκλεισμό όλα τα αμαξοστάσια των Δήμων, ενώ τα Σωματεία μπορούν να διευρύνουν, με αποφάσεις τους, τους χώρους που θα είναι αποκλεισμένοι, ανάλογα με τις ιδιομορφίες σε κάθε Δήμο.
- Την Πέμπτη 29 Ιουνίου προκηρύσσεται νέα γενική 24ωρη Πανελλαδική απεργία στους ΟΤΑ και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Αθήνα με πανελλαδική συμμετοχή, στις 10:30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24) και πορεία στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.
Ολιγόμηνες συμβάσεις και μετά μονιμοποίηση προτείνει η κυβέρνηση
Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για το θέμα των σκουπιδιών είναι να γίνουν νέες ολιγόμηνες συμβάσεις για 6.100 άτομα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
«Ήδη, τα τελευταία 24ωρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επαύριον αντισυνταγματική», τόνισε μιλώντας στον Real FM ο κ. Σκουρλέτης.
Αναφερόμενος στο θέμα των σκουπιδιών, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τα εργασιακά, έχουμε νέα δεδομένα, τους τόνους σκουπιδιών, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, με υψηλές θερμοκρασίες και στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Και η νομοθεσία έχει και γι’ αυτό αναφορές για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Tα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε πως «προσπαθούμε να βρούμε μια ρύθμιση μέχρι να βγουν οι νέες, μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μια διαδικασία η οποία θέλει περίπου 6 έως 8 μήνες. Επεξεργαζόμαστε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους, μέχρι τώρα, εργαζόμενους να απασχοληθούν σε αυτό το διάστημα».
Στο ερώτημα αν εννοεί μια σύμβαση λίγων μηνών, ο ίδιος απάντησε. «Ακριβώς αυτή είναι η προσπάθειά μας. Εκεί έχουμε βάλει όλα τα νομικά εργαλεία που έχουμε. Συζητάμε με έγκριτους νομικούς και νομικούς που υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, ώστε να έχουμε μια θωρακισμένη λύση».
Παρέμβαση Μητσοτάκη
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε σε ανάρτηση στο Τwitter προκειμένου να επισημάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και να πάρει αποστάσεις από την επιλογή των εργαζομένων να αφήσουν τα σκουπίδια στους δρόμους.
«Ο κ. Τσίπρας, μαζί με όλους τους Έλληνες, εξαπάτησε και τους συμβασιούχους ΠΟΕ – ΟΤΑ. Αυτό δεν νομιμοποιεί το πνίξιμο της χώρας στα σκουπίδια» έγραψε χαρακτηριστικά.
Τζανακόπουλος για συμβασιούχους: Δεν φταίμε εμείς
«Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε τους εργαζόμενους ομήρους, ούτε όμως και να επιτρέψει τη συνέχιση ενός καθεστώτος που έδινε υπηρεσίες σε εργολάβους με μεγάλο κόστος για το ελληνικό δημόσιο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος νωρίτερα στη Βουλή στο ζήτημα των συμβασιούχων.
«Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να επιλύσει αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι το κάνει στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης. Αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να δούμε με ποιο τρόπο διαχειρίζεται, και ως προς την ερμηνεία της νομοθετικής διάταξης, αλλά και τη συνταγματική ερμηνεία για το σύνολο της υπόθεσης, και από εκεί και πέρα θα δούμε τον τρόπο που θα κινηθούμε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι όχι να αναπαράγει μια σειρά από νομικές πρακτικές του παρελθόντος που στόχευαν να δημιουργήσουν εκλογικές πελατείες χρησιμοποιώντας εργαζόμενους ως ομήρους ή να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να δοθούν μια σειρά από υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου με μεγάλο κόστος σε εργολάβους, αλλά να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα.