Για «βεβιασμένη νομοθέτηση» κάνει λόγο πρωτοβουλία τριάντα πανεπιστημιακών, που υπογράφουν κείμενο με σχόλια και επισημάνσεις για το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Οι πανεπιστημιακοί εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, με την συντονίστρια της πρωτοβουλίας, Βάσω Κιντή, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, να καυτηριάζει το γεγονός ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα δυο διαφορετικά σχέδια νόμου.
«Αλλο ήταν για τους πρυτάνεις, άλλο για τη διαβούλευση.
Στο δεύτερο σχέδιο αλλάζουν οι διατυπώσεις για το άσυλο και τη συμμετοχή των φοιτητών, με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι γίνεται μια αθώα τροποποίηση, ενώ στην πραγματικότητα δίνεται συμβολικά το σήμα στο κομματικό κυρίως ακροατήριο ότι θα επανέλθει το άσυλο και οι φοιτητές στη διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους καθηγητές της πρωτοβουλίας, οι λόγοι της «βεβιασμένης νομοθετησης» συνίστανται στην ικανοποίηση του κομματικού ακροατηρίου, στο να υπάρχει κάποιου είδους νομοθεσία για να διεξαχθούν οι πρυτανικές εκλογές, αλλά και στην ικανοποίηση ομάδων συμφερόντων εντολές των πανεπιστημίων.
«Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό σύστημα και φαίνεται οτι η κυβέρνηση δεν θέλει τα πανεπιστήμια να διοικούνται δημοκρατικά», πρόσθεσε η κ. Κιντή.
Εξάλλου, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Ιωάννου, ανέφερε για τα όσα προβλέπονται για τα μεταπτυχιακά, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για να προσληφθεί ένας διακεκριμένος καθηγητής από το εξωτερικό σε ελληνικό ΑΕΙ, πρέπει να εγκριθεί η αμοιβή του από τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
«Για να το σκεφθεί κάποιος αυτό, πρέπει να έχει εμμονές», πρόσθεσε.
«Οι πόροι από τα μεταπτυχιακά είναι πολύτιμοι. Στο ΕΜΠ καλύπτουν σημαντικά πάγια έξοδα», σημείωσε η Μαίρη Μιμίκου, καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ η καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Έφη Τσακαλίδου, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο φέρνει «αναδιανομή της φτώχειας στο πανεπιστήμιο, καθώς δεν δίνει την ευκαιρία να παράγουν έργο και κατ’επέκταση πλούτο».
Τέλος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Σταύρος Τσακιράκης, υπογράμμισε ότι «υπάρχει σοβαρό θεσμικό πρόβλημα με τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα.
Ειδικά ο φοιτητικός συνδικαλισμός κάνει μεγάλη ζημιά» και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις παρατάξεις.
Οι 30 πανεπιστημιακοί που αποτελούν την ομάδα πρωτοβουλίας είναι οι εξής:
1. Στέλιος Βιρβιδάκης-ΕΚΠΑ
2. Βασίλης Βουτσάκης – ΕΚΠΑ
3. Λουκάς Βλάχος -ΑΠΘ
4. ‘Αννυ Δελλαδέτσιμα -ΕΚΠΑ
5. Παύλος Δελλαδέτσιμας -Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
6. Πέτρος Καβάσαλης – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
7. Ορέστης Καλογήρου – ΑΠΘ
8. Γιώργος Καρράς – ΕΜΠ
9. Δήμητρα Κατή – ΕΚΠΑ
10. Σωκράτης Κάτσικας – Πανεπιστήμιο Πειραιά
11. Κλέα Κατσουγιάννη – ΕΚΠΑ
12. Βάσω Κιντή – ΕΚΠΑ
13. Αντιγόνη Λυμπεράκη – Πάντειο Πανεπιστήμιο
14. Γιώργος Μαυρωτάς – ΕΜΠ
15. Μαίρη Μιμίκου – ΕΜΠ
16. Αχιλλέας Μητσός – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
17. Γιώργος Παγουλάτος – ΟΠΑ
18. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου – ΕΚΠΑ
19. Νιόβη Παυλίδου – ΑΠΘ
20. Μπάμπης Σαββάκης – Πανεπιστήμιο Κρήτης
21. Κώστας Σοφούλης – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
22. Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος – ΕΚΠΑ
23. Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος – ΑΤΕΙ Πελοποννήσου
24. Έφη Τσακαλίδου – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
25. Πάνος Τσακλόγλου – ΟΠΑ
26. Σταύρος Τσακυράκης – ΕΚΠΑ
27. Λουκάς Τσούκαλης – ΕΚΠΑ
28. Γιάννης Χατζηγώγας – ΑΠΘ
29. Θεόδωρος Χατζηπαντελής – ΑΠΘ
30. Κίμων Χατζημπίρος – ΕΜΠ
(AΠΕ-ΜΠΕ)