Ο 90χρονος Γρηγόρης Σκαλκέας είναι ευρύτερα γνωστός στον επιστημονικό ιατρικό χώρο ως πανεπιστημιακός γιατρός και χειρουργός, είναι ευρύτερα γνωστός στον πανεπιστημιακό χώρο ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Σήμερα βρίσκεται στο φως της επικαιρότητας, καθώς απόσπασμα ομιλίας του επιλέχθηκε ως θέμα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Ο Γρηγόρης Σκαλκέας βρέθηκε σήμερα στην επικαιρότητα λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων καθώς απόσπασμα ομιλίας του επιλέχθηκε ως θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα στην οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι.
90 χρονών είναι ευρέως γνωστός στον επιστημονικό κόσμο καθώς είναι πανεπιστημιακός γιατρός και χειρούργος, αλλά και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ωστόσο, ο Γρηγόρης Σκαλκέας έγινε ευρύτερα γνωστός το 1995 ωςγιατρός του πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την περίοδο της τετράμηνης συνεχούς νοσηλείας του από τις 20 Νοεμβρίου του 1995 μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1996.
Όπως αναφέρει η Wikipedia, o Σκαλκέας ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου που ελάμβανε τις κρίσιμες αποφάσεις για τον χειρισμό της νοσηλείας και θεραπείας του πρωθυπουργού, ενώ ανέλαβε και την σύνταξη και ανάγνωση στα ΜΜΕ (ελληνικά και διεθνή) των επίσημων ιατρικών ανακοινωθέντων του Ωνασείου. Στο Ιατρικό Συμβούλιο υπό τον Σκαλκέα βρίσκονταν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο τότε υπουργός Υγείας (και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου) Δημήτρης Κρεμαστινός, αλλά και οι Παύλος Τούτουζας, Στάθης Ηλιοδρομίτης, Γιώργος Δαΐκος, Βασίλης Γολεμάτης, Κωνσταντίνος Στεφανής κ.α.
Εκείνους τους 4 μήνες ο Σκαλκέας αποτέλεσε ένα από τα πλέον διάσημα και πολυσυζητημένα πρόσωπα στον δημόσιο βίο της Ελλάδας. Πολιτικά ήταν γνωστός για τις δεξιές απόψεις του, ωστόσο «το γεγονός πως η ιδεολογική του τοποθέτηση ήταν διαμετρικά αντίθετη από εκείνη του ΠΑΣΟΚ δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στο να διαπρέψει στον ρόλο του εκπροσώπου και να είναι ιατρικώς ειλικρινής, χωρίς κανείς βέβαια να μπορεί να αμφισβητήσει και την γενικότερη ειλικρίνειά του». Στην καθημερινή τριβή του με τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ξεχώρισε για το χιούμορ του, το οποίο χρησιμοποιούσε «με αυστηρό, λεπτό και κάμποσες φορές καυστικό τρόπο».
Το βιογραφικό του
Ο Γρηγόρης Σκαλκέας γεννήθηκε το 1928 στην Αρεόπολη Λακωνίας όπου εργαζόταν ο φιλόλογος και γυμνασιάρχης πατέρας του, ο οποίος καταγόταν από τις Θαλάμες της Έξω Μάνης. Από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από την Πλάτσα (νυν Άγιος Δημήτριος) της Έξω Μάνης. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως χειρουργός.
Ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1964, ως υφηγητής, ενώ το 1967 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής. Ακόμη, διατέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου ΚΑΤ, ενώ έχει εργαστεί και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994, και πλέον είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.
Υπήρξε ο δημιουργός πληθώρας ιατρικών και ακαδημαϊκών μονάδων, τμημάτων κ.α. Ειδικότερα, ίδρυσε:
- το πρώτο Τμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
- την πρώτη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων Aθηνών (1971)
- το πρώτο Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης στην Eλλάδα (1974)
- το Eλληνικό Tμήμα της Eυρωπαϊκής Λέσχης Yγείας
- το Eλληνικό Tμήμα του Collegium Internationalae Chirourgae Digestivae
- το Ίδρυμα Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών
Έλαβε μεταξύ άλλων τις εξής διακρίσεις:
- Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος το 2013
- Άρχοντας Mέγας Pεφερενδάριος του Oικουμενικού Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως
- Aνώτερος Tαξιάρχης των Oρθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Iεροσολύμων.
- μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, της Academia Europea καθώς και τακτικός καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου το Οχάιο από το 1977.
Πληροφορίες: Wikipedia