Τους τρομακτικούς κινδύνους που διατρέχουν οι ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες στη Χίο καταγράφει με μελανά χρώματα ρεπορτάζ του Guardian, που επισημαίνει ότι τα παιδιά από τη Συρία έχουν εγκαταλειφθεί, ξεχασμένα στο ελληνικό νησί.
Οι μαρτυρίες που φιλοξενεί στο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα προκαλούν σοκ. Η Ράσα εξαφανίστηκε από το κέντρο της ΒΙΑΛ το περασμένο Σάββατο. Τρεις ημέρες αργότερα, η φίλη της Αμίρα, μία 15χρονη, έλαβε κάποιες θολές φωτογραφίες στο κινητό της. Η Ράσα ήταν ξαπλωμένη γυμνή στο κρεβάτι με έναν άνδρα. «Υπόσχομαι ότι θα σε απαγάγω και εσένα», ήταν το φρικτό μήνυμα από τον άγνωστο αποστολέα.
Δεν ήταν η πρώτη απειλή που έχει δεχθεί η Αμίρα, που είναι στη Χίο τους τελευταίους έξι μήνες. Η 15χρονη δήλωσε στον Guardian ότι και άλλοι πρόσφυγες την εκφοβίζουν τακτικά. «Οι άνδρες λέει ότι θα μου επιτεθούν. Οτι αν με δουν στη Σούδα ή στην πόλη της Χίου θα μου επιτεθούν. ”Θα σε απαγάγω και θα σε σκοτώσω” μου λένε», εξομολογήθηκε και εξήγησε ότι την απειλούν επειδή έχει κάνει φίλους που δεν είναι Αραβες.
Παιδιά πρόσφυγες στη Χίο καταγγέλλουν ακόμη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ότι τους έχουν μαχαιρώσει ντόπιοι, έχουν υποστεί ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, επιθέσεις από ακροδεξιούς και ότι βιώνουν μάχες με μαχαίρια μεταξύ μεθυσμένων προσφύγων.
Η κατάσταση είναι τέτοια που τα περισσότερα παιδιά όπως η Αμίρα τρέμουν να πάνε στις τουαλέτες της προσφυγικής δομής το βράδυ, από το φόβο της κακοποίησης. Η κατάσταση θα χειροτερέψει, σημειώνει ο Guardian, καθώς σύντομα οι ανθρωπιστικές προσπάθειες της Κομισιόν θα αντικατασταθούν από την ελληνική κυβέρνηση. «Η Χίος είναι σε οριακό σημείο. Με τη χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες στο νησί να τελειώνει για πολλές μεγάλες ΜΚΟ, είναι σαν η Ευρώπη να γυρίζει την πλάτη της στο νησί», δήλωσε ο Αλεξ Γκριν, της οργάνωσης Help Refugees.
Επιθέσεις από ντόπιους
Αυτή η εξέλιξη θα φέρει τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες σε ακόμη πιο επικίνδυνη θέση, συνεχίζει το δημοσίευμα. Την περασμένη Τρίτη ο Ερεζ, ο οποίος λέει ότι είναι 16 ετών αλλά φαίνεται 3 χρόνια μικρότερος σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν σε πάρκο κοντά στη Σούδα, όπου μαζεύονται πολλά προσφυγόπουλα. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, τον πλησίασαν τρεις ντόπιοι και ο ένας από αυτούς τον μαχαίρωσε στο χέρι.
Ο Ερεζ δήλωσε στον Guardian ότι δεν θα εμπλέξει την αστυνομία. «Δεν ενδιαφέρονται για εμάς. Η αστυνομία μας χτυπά με γκλομπ. Αν μας δουν σε καφετέριες ή μακριά από το κέντρο φιλοξενίας, μας λένε να φύγουμε από τους δρόμους γιατί δεν είναι για εμάς», λέει ο Ερεζ, ο οποίος ζει τους τελευταίους τρεις μήνες στη Χίο με μοναδικά υπάρχοντα ένα ζευγάρι παντόφλες, ένα σορτσάκι και μία μπλούζα.
Ο Guardian κάνει αναφορά για επιθέσεις με πέτρες και βόμβες μολότοφ στον καταυλισμό προσφύγων, σημειώνοντας ότι κάποιοι από τους δράστες φέρεται να έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή.
«Βλέπω παντού μαχαιρωμένους, αίματα»
Κίνδυνο δεν διατρέχουν μόνο τα κορίτσια όμως. Ο Αμπντούλ, από το Χαλέπι, δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια. «Παντού υπάρχει κίνδυνος, ναρκωτικά. Οι άνδρες στη σκηνή μου μεθάνε και με βάζουν να τραγουδώ αραβικά. Αν δεν το κάνω, με χτυπούν. Βλέπω να μαχαιρώνουν ανθρώπους, αίματα παντού. Κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει».
Ενας άλλος ασυνόδευτος ανήλικος, ο 16χρονος Αλι, λέει πως είδε να χτυπούν μία έγκυο γυναίκα. «Δεν αισθάνομαι πουθενά ασφαλής, εντός ή εκτός καταυλισμού», εξομολογείται.
Επικίνδυνη ζωή για τις γυναίκες
Κορίτσια και γυναίκες περιέγραψαν στη βρετανική εφημερίδα μία επικίνδυνη καθημερινότητα. Οι καταυλισμοί στη Χίο δεν είναι ασφαλή μέρη για γυναίκες, ιδιαίτερα τη νύχτα.
Το τελευταίο περιστατικό που έχει αναφερθεί ήταν στις αρχές του Ιουνίου. Μία γυναίκα στην ουρά για τρόφιμα στη Σούδα δέχθηκε επίθεση από άνδρα. Απείλησε να τη βιάσει. Το ίδιο βράδυ, έξι άνδρες μπήκαν στη σκηνή που κοιμόταν. Ο φόβος είναι τέτοιος που μία 30χρονη από τη Συρία, η Ενάς Σοάν, κοιμάται μόνη της στην παραλία, γιατί έχει ακούσει ιστορίες τρόμου από γυναίκες που φιλοξενούνται στη ΒΙΑΛ.