Τη δραματική αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την επιδείνωση των ήδη άθλιων συνθηκών διαβίωσης στα hotspots των νησιών επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ο Guardian.
Από τις αρχές του καλοκαιριού οι αφίξεις από ξηράς και θαλάσσης διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας πλέον το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016. Εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, «ολόκληρες οικογένειες που εγκατάλειψαν τις εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και το Ιράκ (…), άνθρωποι που βίωσαν τη βία, θύματα βιασμών και βασανιστηρίων», όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Ηλίας Παυλόπουλος, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα μας, καταφθάνουν όχι μόνον με σωσίβιες λέμβους από τα μικρασιατικά παράλια, αλλά και πεζή από την Τουρκία.
Ο Guardian σημειώνει ότι παρά τις υποσχέσεις το φθινόπωρο του 2015 των μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο, εκ των οποίων οι 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέχρι στιγμής μόνον 29.000 έχουν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Ζούμε ημέρες 2015»
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκρίνουν την τωρινή κατάσταση με εκείνη του 2015, όταν στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης έφθασαν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα. «Ζούμε ημέρες 2015», δήλωσε στον Guardian ο Παντελής Δημητρίου της ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα» στη Λέσβο. «Οι ροές είναι τεράστιες. Από τα περίπου 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα είναι περισσότερα από 200 ημερησίως. Μπορεί να ευθύνονται οι εκλογές στη Γερμανία, μπορεί η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, ή ίσως το τελευταίο κύμα πριν από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει», συμπλήρωσε.
Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, επισημαίνει η οργάνωση Save the Children, είναι ότι το 40% των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν είναι κάτω των 18 ετών, την ώρα που πάνω από 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιμένουν να ενταχθούν σε ιδρύματα για παιδιά.
Η ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ, κάνει ειδική αναφορά στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, όπου διαβιούν 4.825 πρόσφυγες, από τους 1.800 που προβλέπονται, σύμφωνα με την UNHCR. Η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω της δραματικής καθυστέρησης στις διαδικασίες επανένωσης και μετεγκατάστασης των προσφύγων. «Σαν να ζούμε την τέλεια καταιγίδα», λέει ο Δημητρίου. Και συμπληρώνει: «Το ελληνικό κράτος κινείται πολύ-πολύ αργά. Είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε οι ανάγκες». Πηγή: The Guardian
Μουζάλας: Τραγωδία αν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Αν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, αυτό θα είναι μια τραγωδία τόσο για τα ελληνικά νησιά, όσο και για την ενδοχώρα, είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αύξηση των ροών που υπάρχει σήμερα δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, όμως, όπως είπε, είναι κακή η κατάσταση που επικρατεί σε Σάμο και Λέσβο, όπου καταγράφεται μια «παρατηρήσιμη» αύξηση των προσφυγικών ροών.
Στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτη και Χ. Αθανασίου και του βουλευτή της ΔΗΣΥ Δ. Κρεμαστινού, στις οποίες απάντησε, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι η σημερινή εικόνα θα βελτιωθεί στους επόμενους μήνες.
«Μετά από τρεις μήνες δεν θα είναι ίδια η κατάσταση», είπε και επιτέθηκε ξανά σε τοπικούς παράγοντες της ΝΔ που, όπως τόνισε, συντάσσονται με ακραίες φωνές και αρνούνται τα προαναχωρησιακά κέντρα. «Η ΝΔ πατά σε δύο βάρκες και πολεμά τις θέσεις που υποστηρίζει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», είπε.
Ο Γ. Μουζάλας επέκρινε τη ΝΔ για την πολιτική που είχε ακολουθήσει ως κυβέρνηση. «Εμείς δεν υπερασπιστήκαμε ποτέ το δόγμα των ανοιχτών συνόρων, βρήκαμε ανοιχτά σύνορα και τις περίφημες “σκούπες”», σημείωσε και ζήτησε να σταματήσει αυτή η κριτική που μόνο στόχο έχει να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Μ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα με αφορμή το πρόσφατο τραγικό συμβάν με το 9χρονο προσφυγόπουλο που κατέληξε μετά την περισυλλογή προσφύγων στο Καστελόριζο. «Είναι διαφορετικό πράγμα αυτό και διαφορετικό να μιλάμε για ανθρώπους που πνίγονται παρουσία του Λιμενικού», σχολίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σπεύδοντας, πάντως, να διευκρινίσει πως δεν πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε σκόπιμα κάτι τέτοιο.