Spread the love


Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η ιλαρά και στην Ηλεία, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου νοσηλεύει αυξημένο αριθμό παιδιών που νοσούν.

Μέχρι και χθες νοσηλεύονταν 11 παιδιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του PatrasTv, η Πάτρα μετρά τον πρώτο θάνατο που προήλθε από κρούσμα ιλαράς. Πρόκειται για έναν 17χρονο μαθητή, ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, με ιλαρά σε βαριά μορφή.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Παρά τις προσπάθειες θωράκισης ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, αλλά και τις εκκλήσεις των ειδικών για εμβολιασμό, τα νέα περιστατικά της νόσου καταγράφουν συνεχή αύξηση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για την ιλαρά στην Ε.Ε., που αναφέρεται σε στοιχεία και δεδομένα έως και τις αρχές Νοεμβρίου, περιελάμβανε την Ελλάδα στις τέσσερις χώρες που έχουν «επηρεαστεί» περισσότερο από την ιλαρά.

Ανησυχητικά τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τον περασμένο Μάιο έως και το τέλος Νοεμβρίου δηλώθηκαν 604 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων τα 80 την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Ο Νοέμβριος, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία, είναι ο μήνας με τα περισσότερα νέα περιστατικά έως τώρα, αφού δηλώθηκαν 236 κρούσματα ιλαράς, έναντι 142 τον Οκτώβριο, 114 τον Σεπτέμβριο και 94 τον Αύγουστο.

Τα περισσότερα περιστατικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, προέρχονται από την Αττική και την Πελοπόννησο και στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας και κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες τσιγγάνων σκηνιτών, αλλά και άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, καθώς ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

«Γεμίζει» η Παιδιατρική Κλινική

Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου όλο αυτό το χρονικό διάστημα «σηκώνει» το μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών, ενώ δεν υπάρχει ημέρα που να μην νοσηλευτεί ανήλικο παιδί με ιλαρά. Μέχρι χθες νοσηλεύονταν στην Παιδιατρική 11 παιδιά, ενώ ο αριθμός διαφέρει καθημερινά, με τους γιατρούς να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Κι αυτό γιατί κανένα από αυτά δεν έχει εμβολιαστεί.

Η γιατρός και η έγκυος

Από τη νόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν «γλύτωσε» ούτε γιατρός του νοσοκομείου, έχοντας ωστόσο ολοκληρώσει τον κύκλο θεραπείας πια. Πάντως, χθες σήμανε ένας ακόμα «συναγερμός», καθώς χρειάστηκε να διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών του Ρίου έγκυος -σε προχωρημένο μήνα- με πρόωρες συσπάσεις και υποψία ιλαράς.

Οι πληροφορίες θέλουν να έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο του Ρίου και ένας 17χρονος μαθητής από την Ηλεία, που παρουσίασε ιλαρά σε βαριά μορφή.

Υπάρχει ακόμα χρόνος

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στον γενικό πληθυσμό με την α΄ δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 98,9%, και με τη β΄ δόση στο 83%. Ωστόσο, στις κοινότητες Τσιγγάνων σκηνιτών -που έχουν πληγεί περισσότερο από την ιλαρά- τα αντίστοιχα ποσοστά κάλυψης ήταν (πριν από την επιδημική έξαρση της νόσου) στο 43% και 8% αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις του εμβολίου για την ιλαρά.



Spread the love