Spread the love


Πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης καλοήθους όγκου εγκεφάλου (κρανιοφαρυγγιώματος) με τη βοήθεια τρισδιάστατης κάμερας, μόνιτορ και με τη χρήση γυαλιών, που παρέχουν στον χειρουργό τρισδιάστατη εικόνα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας, στη Νευροχειρουργική Κλινική του “Παπανικολάου”.

Ο ασθενής είναι ένας 40χρονος, ο οποίος είχε υποβληθεί πριν από περίπου πέντε χρόνια σε χειρουργική αφαίρεση κρανιοφαρυγγιώματος, που υποτροπίασε και χρειάστηκε να αφαιρεθεί ξανά την περασμένη εβδομάδα, με επέμβαση διάρκειας τεσσάρων ωρών.

Ο ασθενής ανένηψε με ευχέρεια στη Β΄ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ολοκλήρωσε τη νοσηλεία του στη Νευροχειρουργική Κλινική, πρόκειται να πάρει εξιτήριο και θα είναι υπό παρακολούθηση.

«Η τρισδιάστατη κάμερα αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στη χειρουργική των όγκων εγκεφάλου, μετά από το μικροσκόπιο και το ενδοσκόπιο, δίνοντας ευελιξία και μοναδικά πλεονεκτήματα στον χειρουργό, όπως ασφάλεια και λεπτομέρεια, με τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιοχές, με το βέλτιστο αποτέλεσμα» επισήμανε ο νευροχειρουργός διευθυντής ΕΣΥ, Αθανάσιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος με την ομάδα του διενήργησε την επέμβαση.

Παράλληλα ανέφερε ότι το μηχάνημα, με το οποίο έγινε η επέμβαση, το έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου εταιρεία που το εμπορεύεται και η οποία το διέθεσε δοκιμαστικά στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Όπως εξήγησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος η υποτροπή του όγκου καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη την επέμβαση.

«Το μειονέκτημα αυτών των όγκων είναι ότι κάνουν συχνές υποτροπές. Δεν είναι καρκίνος, αλλά κάνει υποτροπές, είτε σε πέντε, είτε σε δέκα, είτε σε δεκαπέντε χρόνια. Αυτός ο όγκος κολλάει στο οπτικό νεύρο και στο οπτικό χίασμα, που σημαίνει άμεση βλάβη στην όραση. Αλλά κολλάει και στις καρωτίδες, οι οποίες είναι τα δύο μεγάλα αγγεία, που δίνουν αίμα στον εγκέφαλο. Μπορεί, δηλαδή, στη διάρκεια του χειρουργείου να εμποδίσει την αιμάτωση του εγκεφάλου και να προκαλέσει εγκεφαλικό» κατέληξε ο ειδικός.

 

Πηγή: ΜΠΕ



Spread the love