Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό με τον Νίκο Κοτζιά να προχωράει σε αποκαλύψεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, όσα έχουν συμφωνηθεί ως σήμερα, αλλά και τη θέση της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στη Βουλγαρία προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις και στην κατάσταση στη Συρία, στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και στα δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Θα συζητηθεί, επίσης, το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και σταθερότητας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.
Στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Όπως φάνηκε κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι το όνομα των Σκοπίων θα περιέχει τη «Μακεδονία» με έναν προσδιορισμό. «Η πλευρά των Σκοπίων θα ήθελε να κρατήσει το σκέτο Δημοκρατία της Μακεδονίας. Καταλαβαίνει ότι γεωγραφικά η Μακεδονία δεν είναι σκέτη δικιά τους. Η πλειοψηφία της Μακεδονίας είναι σε εμάς. Πρέπει να μετακινηθεί από τον αλυτρωτισμό που σημαίνει ότι κατανοεί ότι το έθνος τους δεν προέρχεται από την Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου, από την αρχαιότητα, και ότι αυτή είναι κληρονομιά μόνο της Ελλάδας. Και θα πρέπει γενικά να εκφράσει το όνομα αυτή την πραγματικότητα. Υπάρχουν διάφορες ονομασίες. Είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι. Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί. Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη. Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία. Προτιμώ το όνομα όπως ακούγεται διεθνώς να είναι σαφές ότι πρόκειται για αυτό το κομμάτι της Μακεδονίας που είναι στη σημερινή FYROM, στα Σκόπια, με Αλβανούς και Σλάβους και ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία. Δεν θέλω να μπερδεύονται. Και στην ίδια τους τη γλώσσα, έτσι κι αλλιώς εκείνοι το καταλαβαίνουν», πρόσθεσε.
«Δεν έχουν κλείσει τα ανοιχτά θέματα αλλά η αισιοδοξία του κ. Ζάεφ είναι θετική. Θα ήθελα να ήμουν κι εγώ τόσο αισιόδοξος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».
«Οι Σκοπιανοί πιέζονται για λύση γιατί θέλουν να μπουν σε βορειοατλαντικές δομές προκειμένου να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια. Εμείς δεν πιεζόμαστε αλλά το κάνουμε από θέση ευθύνης επειδή είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στη Βαλκανική και πρέπει να συμβάλουμε σε μια λύση», είπε.
Μάλιστα όπως επεσήμανε: «Θέλω να σας εξηγήσω ότι, το να μην κάνουμε συμφωνία με τη φίλη βόρεια χώρα σημαίνει να διαιωνίζετε ένα πρόβλημα, σημαίνει ότι έχουμε σταθερά μια εστία αστάθειας στην περιοχή, σταθερά μια χώρα στην οποία η Τουρκία προσπαθεί να παρεμβαίνει. Προχθές, την Δευτέρα που πέρασε ο κύριος Ζάεφ ήταν στην Τουρκία, όπως ξέρετε, ο στρατός αυτής της χώρας εκπαιδεύεται από την Τουρκία».