Τι απαντά το Υπουργείο
Παγίδα στις πανελλήνιες έκρυβε το μηχανογραφικό – Αναγράφονταν με την ίδια ονομασία σχολές που δεν είναι ισότιμες – Οι υποψήφιοι επέλεξαν χωρίς να το γνωρίζουν κατώτερη σχολή – Τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί το λάθος
Το θέμα έφτασε ως τη Βουλή με σχετική ερώτηση βουλευτών. Η παγίδα στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις εντοπίζεται στο μηχανογραφικό. Εκεί αναγράφονταν με την ίδια σχολή οι οποίες δεν ήταν ισότιμες με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να επιλέξουν κατώτερου επιπέδου σχολή αν και είχαν τα μόρια για να περάσουν σε σχολή επιπέδου μάστερ.
Στο φετινό μηχανογραφικό αναγραφόταν σχολές όπως:
Πολιτικών Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πολιτικών Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Πατρών
Πολιτικών Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πολιτικών Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Θράκης
Πολιτικών Μηχανικών – Πανεπιστήμιο ΑΠΘ
Όλες οι σχολές μοιάζουν ίδιες. Δεν είναι όμως καθώς όλες εκτός της σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι πενταετούς φοίτησης και είναι επιπέδου 7, επιπέδου μάστερ δηλαδή. Η σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι τετραετούς φοίτησης και το πτυχίο της είναι επιπέδου 6.
Είναι φανερό ότι εύκολα ένας υποψήφιος από την Αθήνα θα μπορούσε να επιλέξει την σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και όχι μια της επαρχίας, αν και συγκέντρωνε τα απαραίτητα μόρια, για να φοιτήσει στον τόπο καταγωγής του. Με τον τρόπο αυτό θα επέλεγε όμως μια σχολή κατώτερη των άλλων και με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
Στο μηχανογραφικό δεν υπήρχε καμία επισήμανση. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν δίδει ισότιμο πτυχίο με τις άλλες.
Πατέρας φοιτητή αναφέρει στην εφημερίδα “Το Έθνος”:
“Δεν είχαμε καταλάβει ότι η αντίστοιχη σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι κατώτερου επιπέδου. Αυτό δεν γινόταν αντιληπτό στο μηχανογραφικό, αφού ήταν στη ίδια σειρά. Τελικά, προτιμήσαμε να επιλέξουμε τη σχολή της Αθήνας, προκειμένου το παιδί να είναι κοντά στο σπίτι μας. Εάν το ξέραμε ο γιος μου θα είχε βάλει τη σχολή της Θράκης πρώτη, αφού είχε τα μόρια…”
Το ζήτημα έφτασε ως τη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών Λεωνίδα Γρηγοράκου και Γιάννη Μανιάτη, οι οποίοι επισημαίνουν ότι “ποτέ στα χρονικά των Πανελλαδικών Εξετάσεων δεν έχει υπάρξει φαινόμενο να αναγράφονται με την ίδια ακριβώς ονομασία σχολές που δεν είναι ισότιμες.”
Τι απαντά το Υπουργείο
«Ποτέ και για καμία Σχολή ή Τμήμα δεν έχει υπάρξει στα Μηχανογραφικά Δελτία των Πανελλαδικών Εξετάσεων «αστερίσκος» ή άλλου είδους επισήμανση σχετική με τη διάρκεια σπουδών και το επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων» αναφέρει το υπουργείο.
Αναλυτικά, το υπουργείο διευκρινίζει τα εξής:
«Όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι 4ετούς φοίτησης, απονέμουν πτυχία ισότιμα των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), δηλαδή διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο 4521/2018.
– Πλήθος ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύτηκαν πριν και μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου άλλωστε υπάρχουν όλα τα σχετικά και μόνο έλλειψη πληροφόρησης δεν μπορεί να ισχυριστεί ο κάθε ενδιαφερόμενος.
– Είναι απολύτως γνωστό ότι ο νόμος 4485/2017 προβλέπει ότι μόνο τα πενταετή προγράμματα σπουδών αποδίδουν πτυχίο που ακαδημαϊκά είναι επιπέδου μάστερ (επίπεδο 7).
– Ως γνωστόν δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου.
– Επιπλέον, είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως «κατώτερων» και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως «πτυχία ΤΕΙ» όταν εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετούς φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων».