Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα σχηματισμού του μεσογειακού κυκλώνα αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Νότιο Ιόνιο, με βάση τα σημερινά στοιχεία.
Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.
Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.
Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», το meteo-ΕΑΑ θα εκδώσει νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Σαρώνει η κακοκαιρία, με το όνομα «Ξενοφών»
Πολλά είναι τα προβλήματα που προκαλούνται από την κακοκαιρία, με το όνομα «Ξενοφών», η οποία επελαύνει σ’ όλη τη χώρα, επιφέροντας χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ισχύ έως και 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει ισχυρή πτώση την Πέμπτη, φτάνοντας ακόμα και τους 13 βαθμούς Κελσίου στην Αττική.
Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη), ενώ από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η ανάλυση της ΕΜΥ για τον Μεσογειακό Κυκλώνα
Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την οποία υπογράφει ο Διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, πολλές φορές τους φθινοπωρινούς αλλά και τους χειμωνιάτικους μήνες μετά τις έντονες ψυχρές εισβολές δημιουργούνται στη Μεσόγειο βαρομετρικά χαμηλά που μοιάζουν με κυκλώνες (Mediterranean Hurricanes ή Medicanes) . Τα αίτια δημιουργίας τους είναι διαφορετικά από αυτά των τροπικών κυκλώνων, ωστόσο η θερμή θάλασσα της Μεσογείου συμβάλλει θετικά στη ενίσχυσή τους. Υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις που αυτά εμφανίζονται ακόμη και στη Μαύρη θάλασσα. Από το 1947 μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί 107 τέτοια συστήματα.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ το πιο πρόσφατο βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στην περιοχή μας, ήταν πέρσι τον Νοέμβριο και δημιουργήθηκε στην περιοχή του Boot στη Νότια Ιταλία, το οποίο ομάδες Ιταλών μετεωρολόγων το ονόμασαν Numa ενώ στην Ελλάδα δόθηκε το όνομα Ζήνων.
Όπως αναφέρει η ΕΜΥ οι εντάσεις των ανέμων αυτών των Medicanes στροβίλων φτάνουν οριακά την κατηγορία των τροπικών κυκλώνων κατηγορίας 1 και τα ποσά των βροχοπτώσεων είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των συστημάτων του Ατλαντικού και Ειρηνικού.
Όπως τονίζει η ΕΜΥ τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα συγκλίνουν στην τάση δημιουργίας ενός βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου, όπου κύριο χαρακτηριστικό του είναι η απουσία μετωπικών επιφανειών, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις για τη μετατροπή αυτού του συστήματος σε Medicane, δηλαδή σε έναν Μεσογειακό Κυκλώνα.