Ψήφο στους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο Star, ενώ δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε όχι
«Εγώ, όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, αμέσως μετά και εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική, θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου να συζητηθεί σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι ο ίδιος πρότεινε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό, προτάσεις που ο πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο Star τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2015, αλλά δεν τον έκανε γιατί τότε «πίστευε ότι τον βόλευε». Αναφορικά δε με την ψήφο από τα 17 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Σε ελάχιστες χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι δικτατορίες, υπάρχει ψήφος από τα 17. Η ενηλικίωση είναι στα 18. Γιατί αυτό να το αλλάξουμε; Μεταξύ της ψήφου στα 17 και της ψήφου των ομογενών, οι πολίτες, αν τους ρωτούσαμε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα διάλεγαν το δεύτερο» πρόσθεσε.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η απλή αναλογική είναι συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία και αφού τόνισε πως ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει, ανέφερε πως «στην αποχώρησή του θέλει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος».
Ο ίδιος είπε ότι πάντα ήταν υπέρμαχος της ενισχυμένης αναλογικής και πιστεύει στις σταθερές κυβερνήσεις, ενώ η απλή αναλογική δημιουργεί, όπως είπε, πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.
«Η απλή αναλογική θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζεται τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας τη θέλει για να βάλει φρένο στην προοπτική της ΝΔ. Δεν θα βρει 200 βουλευτές. Αν τη ψηφίσει, εγώ δεσμεύομαι ότι αμέσως θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου για ένα πιο τολμηρό εκλογικό σύστημα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και υπενθύμισε ότι ο ίδιος πρότεινε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό, προτάσεις που ο πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε.
Για το δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν συμφωνεί. «Γιατί όχι από τα 16; Παντού στον κόσμο με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα ψηφίζουν από τα 18. Σε ελάχιστες χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι δικτατορίες, υπάρχει ψήφος από τα 17. Η ενηλικίωση είναι στα 18. Γιατί αυτό να το αλλάξουμε; Μεταξύ της ψήφου στα 17 και της ψήφου των ομογενών, οι πολίτες, αν τους ρωτούσαμε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα διάλεγαν το δεύτερο» πρόσθεσε.
Από το panhellenicpost.com