Διαβάσαμε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για την ψήφο των ομογενών στην ομογενειακών ενδιαφερόντων ηλεκτρονική εφημερίδα PANHELLENICPOST.COM, του δημοσιογράφου Χρήστου Μαλασπίνα με …..
….. βαθειά γνώση των θεμάτων της Ελληνικής ομογένειας. Ο κ. Μαλασπίνας παλαιότερα έγραφε στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης, μία από τις ιστορικότερες εκτός εθνικών μας συνόρων ελληνικές εφημερίδες στον πλανήτη.
Την παραθέτουμε για τους αναγνώστες μας αυτούσια, διατηρώντας στην πλειονότητά τους τις υπογραμμίσεις του συντάκτη.
“Αρκετά ήταν τα ερωτήματα αναγνωστών της ΡΗΡ μετά τη δημοσίευση της ΓΝΩΜΗΣ σχετικά με την ψήφο των Αποδήμων και, ειδικότερα, ζητούσαν να μάθουν γιατί να μην ψηφίζουν και οι ομογενείς, αφού, όπως σημείωναν, το ΣΑΕ Ωκεανίας ζητάει εκλογικές Περιφέρειες.
Τι γράφαμε: «Οι Απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν. Όσοι δεν είναι, αλλά μπορούν και θέλουν να εγγραφούν, καταθέτουν τα δικαιολογητικά και ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ τους καταγράφουμε! Τα Προξενεία καταρτίζουν τους εκλογικούς καταλόγους. Όπως γίνεται και με τους ναυτικούς μας. Οι ομογενείς, τρίτης και τέταρτης γενιάς, ούτε μπορούν ούτε και θέλουν να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές!»
Επομένως εμείς λέμε: «Οι Απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν. Όσοι δεν είναι, αλλά μπορούν και θέλουν να εγγραφούν, καταθέτουν τα δικαιολογητικά»
Το ΣΑΕ Ωκεανίας πουθενά δεν αναφέρει να ψηφίζουν οι ομογενείς. Λέει: η ψήφος «των Ελλήνων του εξωτερικού». Άρα, λέμε το ίδιο πράγμα.
Γιατί να μην ψηφίζουν οι ομογενείς;
Για δύο πολύ σημαντικούς λόγους:
- Μολονότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν Έλληνες στην καρδιά, στην σκέψη και στην έγνοια τους, δεν έχουν κρατήσει την ελληνική υπηκοότητα. Οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί ή υπήκοοι άλλων κρατών και ξένοι πολίτες. Επομένως, κατά το ελληνικό Σύνταγμα ΔΕΝ δικαιούνται να συμμετέχουν σε ελληνικές εκλογές.
2. Ωστόσο, ΓΝΩΜΗ του γράφοντος είναι ότι οι αμερικανο-γεννημένοι ομογενείς και οι ομογενείς των άλλων Κρατών, σε μία κλίμακα φθίνουσα κατά την πάροδο των γενεών, αλλά και τον τόπο διαμονής, διατηρούν την επαφή τους με την πατρίδα των πατεράδων ή των παππούδων-γιαγιάδων τους, σε συναισθηματικό επίπεδο και σχεδόν καθόλου βιωματικό. Μιλούν για την ιστορία της Ελλάδος, κάποιοι από αυτούς-κυρίως οι δίγλωσσσοι- παρακολουθούν εξ αποστάσεως την σύγχρονη πραγματικότητα, οι περισσότεροι, όμως, την αγνοούν. Πέραν τούτου, όσο η ψήφος των Ελλήνων ψηφοφόρων που ζουν στο εξωτερικό είναι χρήσιμη και αναφαίρετο δικαίωμά τους, άλλο τόσο (αυτή είναι η προσωπική μας άποψη) σπουδαίας εθνικής σημασίας είναι και η ψήφος των Ομογενών στις ΤΟΠΙΚΕΣ, όμως, κοινωνίες. Εκεί προσμετράται η δύναμή τους και –συνακόλουθα- η δύναμη του ελληνισμού. Να εκλέξουμε με ομογενειακές ψήφους –ή να συμβάλουμε αποτελεσματικά- στην εκλογή τοπικών αρχόντων, δημάρχων, βουλευτών, Γερουσιαστών, Πρωθυπουργών κ.ο.κ.
Αλήθεια είναι, όμως, ότι Το ΣΑΕ Ωκεανίας και άπω Ανατολής, ζητάει «επιστολική ψήφο και κάλπη» και τη «δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην βουλή των Ελλήνων που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των πέντε Ηπείρων».
Επιστολική ψήφο όλοι τη θέλουν.
Είναι θέμα της ελληνικής πολιτείας εάν έτοιμη να διασφαλίσει την ασφαλή, έγκαιρη και αδιάβλητη διεκπεραίωσή της.
Εκείνο που εμείς λέμε είναι να ΜΗΝ επαναληφθεί το τεράστιο λάθος που έκανε το 2009 το ΣΑΕ, όταν ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑΧΘΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ – ή και να παρασύρει εν πολλοίς – την τότε αντιπολίτευση στην αξίωση της επιστολικής ψήφου διευκολύνοντας έτσι –έστω και προσχηματικά- την τότε αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, να μην ψηφίσουν το Νομοσχέδιο! Αποτέλεσμα; Χρειάστηκαν εφτά ολόκληρα χρόνια μέχρι να έχουμε νέο Νομοσχέδιο, πάλι από τη ΝΔ… και με διαλυμένο, ουσιαστικά, το ΣΑΕ!
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Περιφερειών Αποδήμων δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι επώνυμοι ομογενείς τις επιζητούν. Κυρίως ΟΣΟΙ ΠΡΟΑΛΟΙΦΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ…
Εμείς λέμε –και είναι άποψή μας όχι νόμος του κράτους- ότι:
Εάν γίνουν «εκλογικές περιφέρειες αποδήμων και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην βουλή των Ελλήνων που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των πέντε Ηπείρων», αυτό θα είναι και Αντιδημοκρατικό και Ατελέσφορο.
ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ γιατί:
Μια «χούφτα» αποδήμων «πρόσκαιρων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού», θα ψηφίζουν και θα «δίνουν» τις έδρες «εκπροσωπώντας» τα εκατομμύρια Ελλήνων Ομογενών «των πέντε Ηπείρων», που δεν θα τους ψηφίζουν (αφού δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου) και, επομένως, δεν θα τους αναγνωρίζουν.
Αυτό θα οδηγήσει σε επικίνδυνο ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ καθώς μόνον ελάχιστοι προβεβλημένοι λόγω της θέσεως τους ή του πλούτου τους απόδημοι Έλληνες θα έχουν (και αυτοί θεωρητικά, γιατί η πράξη θα τους αποτρέψει) τη δυνατότητα να πραγματοποιούν προεκλογικές εκστρατείες σε χώρες όπως π.χ. η Αμερική προκειμένου να πλησιάσουν τους Απόδημους ψηφοφόρους στις περίπου 450 ελληνικές παροικίες, ζητώντας την ψήφο τους!
Έτσι θα εκλέγονται μόνον οι τέσσερις – πέντε απόδημοι που θα έχουν άμεση πρόσβαση στα ΜΜΕ και στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι αυτό δημοκρατικό;
ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΟ γιατί:
Τι θα κάνουν πέντε-έξι βουλευτές στο κοινοβούλιο των 300 βουλευτών; Ούτε μία επερώτηση θα μπορούν να προκαλέσουν. Θα είναι διακοσμητικά στοιχεία ακόμη και εάν συμπτύξουν κοινή ομάδα «εκπροσώπων Ελλήνων Εξωτερικού».
Τούτων δοθέντων, μία είναι –κατά την προσωπική μας πάντα άποψη- η επωφελής για όλους και τον Οικουμενικό Ελληνισμό λύση. Οι Έλληνες Απόδημοι ψηφοφόροι να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Οι δε Έλληνες ομογενείς, να εγγραφούν στους τοπικούς εκλογικούς καταλόγους των χωρών όπου διαβιούν ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ.
Τότε θα μετρήσουμε τη δύναμη και την αξία του ελληνικού λόμπι . Στην Αμερική και αλλού.”
Από το panhellenicpost.com