Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους μπροστά από το Facebook, και κάποιοι λένε ότι χάνουν χρόνο. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι το Facebook σε κάνει να κερδίζεις χρόνο ζωής, γιατί η δημοφιλία στο Facebook ευνοεί τη μακροζωία.
O μέσος χρήστης έχει περίπου 12% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα, αλλά η κοινωνική αλληλεπίδραση όμως θα πρέπει να μη μένει μόνο στον ψηφιακό κόσμο, αλλά να «μεταφράζεται» και σε κοινωνικές σχέσεις στον πραγματικό κόσμο που συναναστρεφόμαστε.
Ακόμα περισσότερα χρόνια ζωής θα έχουν εκείνοι που δέχονται περισσότερα αιτήματα φιλίας και όχι εκείνοι που τα κάνουν, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει με τα likes που δεν χαρίζουν χρόνια ζωής.
Η εν λόγω αμερικανική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπογράφει ο γνωστός Ελληνο-αμερικανός Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Γέιλ και συγγραφέας του βιβλίου «Συνδεδεμένοι».
Τα στοιχεία, συγκεντρώθηκαν από 12 εκατομμύρια χρήστες στην Καλιφόρνια (γεννημένους μεταξύ 1945-1989), και αφορούσαν στην υγεία και στη διάρκεια ζωής τους.
Από αυτά, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι ο μέσος χρήστης του Facebook έχει περίπου 12% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα σε ένα οποιοδήποτε έτος, σε σχέση με κάποιον που δεν χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο.
Οι πιο ενεργοί χρήστες και όσοι αποδέχονται τους περισσότερους φίλους στο Facebook, επίσης, σε σχέση, πάντα, με όσους έχουν μικρότερα δίκτυα ηλεκτρονικών φίλων.
Εν ολίγοις, η δημοφιλία στο Facebook ευνοεί τη μακροζωία – ή ότι οι εκ φύσεως υγιέστεροι, γίνονται πιο δημοφιλείς. «Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι με περισσότερους φίλους online είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είναι αποσυνδεμένοι.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία», επισήμαναν οι ερευνητές, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι το ίδιο το Facebook δεν παρενέβη και δεν επηρέασε με κάποιο τρόπο τα ευρήματά τους.
Δείτε τον στο Νικόλα Χρηστάκη στο twitter