Η Ιθάκη είναι το ελληνικό νησί που ανήκει στους κορυφαίους περιπατητικούς προορισμούς
Την Ιθάκη προτείνουν στους αναγνώστες τους οι Times του Λονδίνου, ως ιδανικό προορισμό για περπάτημα στην φύση. «Ανακαλύψτε τους χρυσούς κόλπους και τους αρχαίους θρύλους της Ιθάκης» είναι ο τίτλος του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας.
Ο δημοσιογράφος Tom Chesshyre τονίζει στο άρθρο του: «Είναι η τέλεια βάση για περιπατητικές διακοπές, που ζωντανεύουν μια φιγούρα από την αρχαιότητα που μάλλον ήταν ο πιο διάσημος κάτοικος του νησιού. Ο Οδυσσέας, όπως λέει ο Όμηρος στο διάσημο έπος του, άφησε τη γυναίκα του Πηνελόπη, για να πολεμήσει στον Τρωικό Πόλεμο, τον 13ο ή 12ο αιώνα πΧ».
“Στην Ιθάκη δεν φτάνουν πολλοί άνθρωποι. Το νησί είναι μικρό και πολύ ορεινό για να προσγειωθούν αεροπλάνα. Οι τουρίστες συνήθως προτιμούν την Κεφαλονιά, η οποία διαθέτει αεροδρόμιο και φυσικά φημισμένες παραλίες”.
Περιγράφοντας ακολούθως μια περιπατητική διαδρομή στην καταπράσινη φύση του νησιού, ο Tom Chesshyre αναφέρει: «Το πέτρινο μονοπάτι είναι τριγυρισμένο από ελιές, αγριαχλαδιές (αγραπιδιές τις λένε οι ντόπιοι) και μυρτιές. Η μυρωδιά των βοτάνων γεμίζει τον αέρα και μικρές μπλε πεταλουδίτσες πετούν τριγύρω».
Το κείμενο περιλαμβάνει αναλυτικές περιγραφές της βόρειας Ιθάκης κυρίως, που ο δημοσιογράφος επέλεξε ως βάση για τις διακοπές του. Διαδρομές που δεν απαιτούν πεπειραμένους ορειβάτες, αλλά απλώς ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η φύση και το περιβάλλον.
Γραφικά χωριά, είτε δίπλα στη θάλασσα, είτε στο βουνό, παραλίες με σμαραγδένια νερά και κάτασπρα βότσαλα και ο μύθος του Οδυσσέα να πλανάται παντού, είναι τα στοιχεία του νησιού που συγκράτησε ο δημοσιογράφος των Times και που τον κάνουν να συστήνει το ελληνικό νησί ως ιδανικό προορισμό.
Δείτε το site του Δήμου Ιθάκης
Πληροφορίες για την Ιθάκη
Η Ιθάκη είναι ένα νησί των Επτανήσων και βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο πορθμό. Πρωτεύουσά της είναι το Βαθύ. Πρόκειται για επίμηκες νησί με έκταση 96 τ.χλμ και πληθυσμό 3.084 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έως το 2011 αποτελούσε, μαζί με άλλα μικρότερα νησιά, την επαρχία Ιθάκης και ανήκε στο Νομό Κεφαλληνίας. Από το 2011, με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης αποτελεί ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα. Ουδεμία μεταβολή επήλθε στον ομώνυμο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 2.25.Β. αυτού. Η Ιθάκη ανήκει Διοικητικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η Ιθάκη συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Πάτρα και τον Αστακό. Η Ιθάκη έχει 2 λιμάνια, το Βαθύ και τον Πίσω Αετό, που συνδέονται αμφότερα με την Πάτρα μέσω Σάμης (λιμάνι της Κεφαλονιάς). Ο Πίσω Αετός συνδέεται επίσης με το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, τη Βασιλική της Λευκάδας και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Πλοία συνδέουν τις Φρίκες με το Φισκάρδο και τη Βασιλική ή το Νυδρί.
Αποτελείται από τον προϋπάρχοντα Δήμο Ιθάκης (Βαθύ) και επτά Δημοτικά Διαμερίσματα, ορεινά και παραθαλάσσια. Το Βαθύ, μια γραφική πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του. Τους μήνες αιχμής της θερινής περιόδου ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται.
Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ίθακο, πρώτο κάτοικο του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (=αποικία) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος).
Το Βαθύ και τα τοπικά διαμερίσματα Ανωγής, Σταυρού και Κιονιού έχουν χαρακτηριστεί Παραδοσιακοί Οικισμοί, ενώ ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Η Ιθάκη παρουσιάζει πλούσιο διαμελισμό στις ανατολικές ακτές, που χαρακτηρίζονται από πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Το βορειότερο άκρο του νησιού αποτελεί το ακρωτήριο Μέλισσα, ενώ το νοτιότερο το ακρωτήριο Άγιος Ανδρέας. Ανάμεσα στα δυο αυτά άκρα παρεμβάλλονται ο όρμος Φρικών, το ακρωτήριο Μαυρωνάς, το ακρωτήριο Άγιος Ηλίας, ο κόλπος Μώλου, το ακρωτήριο Σχοίνος και άλλα ακρωτήρια. Το μήκος των ακτών φτάνει συνολικά τα 101 km. Στο νησί υπάρχουν οι λόφοι Νηρίτο Όρος (806 μέτρα) και το Μεροβίγλι (669 μέτρα).
Χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα άγονα εδάφη του και η λειψυδρία, που εμποδίζουν την ανάπτυξη γεωργίας. Το νησί στηρίζεται οικονομικά κυρίως από τον τουρισμό και την αλιεία. Το όνομα του νησιού είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται στην Οδύσσεια. Η γενική εκτίμηση των ειδικών δέχεται την ταύτιση της σημερινής με την ομηρική Ιθάκη, εξηγώντας ότι οι διαφορές από την περιγραφόμενη τοπογραφία στην Οδύσσεια προέκυψαν είτε λόγω άγνοιας της τοπογραφίας του νησιού από τον ποιητή, είτε λόγω «ποιητικής αδείας».