Πέραν από τους ανθρώπους, φαίνεται ότι ακόμη και τον κόσμο των ζώων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύ καλά την απόρριψη. Στην Ινδία, δύο αρσενικοί ρινόκεροι φέρεται να επιτέθηκαν και να σκότωσαν νεαρό θηλυκό όταν αρνήθηκε να ζευγαρώσει με έναν από αυτούς.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Εθνικό Πάρκο Jaldapara στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης, η οποία είναι γνωστή για το μεγάλο πληθυσμό του μονοκέρατου ρινόκερου. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Indileak, το θηλυκό είχε χάσει μόσχο λίγες ημέρες πριν από το περιστατικό και περιφερόταν κατά μήκος μιας περιοχής του πάρκου, όταν οι δύο αρσενικοί πρώτα προσπάθησαν να την εκδιώξουν από το έδαφός τους.
Προκειμένου να ασκήσουν την κυριαρχία τους προσπάθησαν να την αναγκάσουν σε ζευγάρωμα αλλά τους απέρριψε. Σύμφωνα με έναν ανώτερο υπάλληλο του πάρκου, τα δύο αρσενικά, στη συνέχεια της επιτέθηκαν, ξεσκίζοντας την με τα κέρατα και τα δόντια τους.
“Ο νεκρός ρινόκερος που ήταν σχεδόν πέντε ή έξι ετών, υπο-ενηλίκας είχε υποστεί τραυματισμούς από τους κυρίαρχους αρσενικούς ρινόκερουν της επιβλήθηκαν για ζευγάρωμα”, ανέφερε επίσημος του πάρκου στην εφημερίδα Hindustan Times.
“Οι ρινόκεροι έχουν αιχμηρά και ισχυρά δόντια, και συχνά επιτίθενται σε θηλυκό σε περίπτωση άρνησης του ζευγαρώματος”.
Ένας δασοφύλακας στο χώρο φέρεται να προσπάθησε να σταματήσει την επίθεση πυροβολώντας με το όπλο του στον αέρα, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επίθεση είχε να κάνει περισσότερο με την αναζήτησης τροφής από το θηλυκό στο έδαφος των αρσενικών. Αυτού του είδους οι επιθέσεις συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν σπανίζει η τροφή. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές το ασθενέστερο ζώο θα ξεφύγει αντί να συνεχίσει να πολεμά.
Οι μονόκεροι ρινόκεροι, όπως ονομάζονται, βρίσκονται μόνο σε ορισμένα τμήματα της βόρειας Ινδίας και του Νεπάλ. Έχει καταστεί είδος υπό εξαφάνιση μετά από εκτεταμένη λαθροθηρία για το κέρατο, το οποίο χρησιμοποιείται στην κινεζική και Βιετνάμ παραδοσιακή ιατρική. Ενώ η δημοτικότητα της σκόνης από κέρατο ρινόκερου μειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, από το 2008 αυξήθηκε και πάλι μετά από φήμες ότι η σπάνια σκόνη θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο.
Επί του παρόντος, μόνο περίπου 2.000 ινδικοί ρινόκεροι απομένουν στην άγρια φύση.