Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη
O Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μια υπηρεσία του ΟΗΕ, δημοσίευσε χθες έναν κατάλογο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ανταρκτική, στοιχεία αναφοράς για την ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αυτή την περιοχή κρίσιμης σημασίας για τον πλανήτη.
Στην Ανταρκτική βρίσκεται το 90% του γλυκού νερού του πλανήτη σε μορφή πάγου, που θα αύξανε το επίπεδο της θάλασσας κατά 60 μέτρα εάν έλιωνε, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιστήμονες θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί και ποιες είναι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Η πιο υψηλή θερμοκρασία (19,8° Κελσίου) που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ανταρκτική –η οποία κατά τον ορισμό του ΟΗΕ συμπεριλαμβάνει όλα τα εδάφη και τους όγκους πάγου νοτίως του 60ού παραλλήλου– σημειώθηκε την 30ή Ιανουαρίου 1982 σε έναν σταθμό έρευνας στο νησί Σίγκνι.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ οπουδήποτε στον πλανήτη καταγράφηκε επίσης στην Ανταρκτική: -89.2° Κελσίου στον σταθμό Βαστόκ της τότε Σοβιετικής Ένωσης, την 21η Ιουλίου 1983, στην κεντρική Ανταρκτική.
Τα πιο θερμά και πιο ψυχρά μέρη στον πλανήτη
Το χειμώνα περιμένουμε με λαχτάρα τις ζέστες του καλοκαιριού και όταν το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο και κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι καύσωνες του καλοκαιριού αποζητούμε τη δροσιά του χειμώνα.
Πώς άραγε θα μας φαινόταν αν βρισκόμασταν στα πιο θερμά και πιο ψυχρά μέρη του πλανήτη;
Από τους 70,7 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Dasht-e Lut στο Ιράν –την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης- μέχρι τους μείον 89,2 βαθμούς Κελσίου στο σταθμό Vostok της Ανταρκτικής –τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη- παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πιο θερμά και πιο ψυχρά μέρη που υπάρχουν στον κόσμο.
Κρατήστε σημειώσεις και… αν αντέχετε (το κρύο, τη ζέστη ή και τα δύο) βάλτε τα στη λίστα των επόμενων προορισμών σας.
Τα «καυτά όρη» της Κίνας (Flaming Mountains), στην περιοχή Xinjiang, έχουν την υψηλότερη επιφανειακή θερμοκρασία σε ορεινό όγκο (66,8 βαθμούς Κελσίου) και φημίζονται για τα σταφύλια τους, ενώ η δημοφιλής στους τουρίστες πόλη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, με την έντονη νυχτερινή ζωή, διεκδικεί τα πρωτεία της πιο ζεστής πόλης στον κόσμο, με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 28 βαθμούς.
Η «κοιλάδα του θανάτου» (Death Valley) στην Καλιφόρνια «καίγεται» επίσης από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στον κόσμο, ενώ η λίμνη με το όνομα «τηγάνι» (Frying Pan) στη Νέα Ζηλανδία είναι η πιο θερμή λίμνη στον κόσμο, με το όξινο νερό της να φτάνει σε θερμοκρασίες από 50 έως 60 βαθμούς Κελσίου.
Στο ακριβώς απέναντι άκρο βρίσκεται η πρωτεύουσα Ulaanbaatar της Μογγολίας, η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμο με τη θερμοκρασία να πέφτει στους μείον 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι πόλεις Verkhoyansk και Oymyyakon στη Ρωσία «κονταροχτυπιούνται» για τον τίτλο των πιο ψυχρών πόλεων, με τον υδράργυρο να πέφτει ακόμη και στους μείον 72 βαθμούς.
Δείτε πληροφορίες για Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ) στο wikipedia.org