Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Τουρκίας – Ε.Ε
Η Τουρκία κατήγγειλε σήμερα την δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλώντας την να «απόσχει από κάθε υπερβολική δήλωση» σε σχέση με τη διπλωματική κρίση της Άγκυρας με την Ολλανδία, κρίνοντας ότι η δήλωση είναι «άνευ αξίας» για την Τουρκία.
«Η απερίσκεπτη δήλωση της ΕΕ δεν έχει αξία για τη χώρα μας» τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ολλανδίας, η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες, σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα.
Στην ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί επιλεκτικά τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες και ότι σχόλιά της για επίδειξη ηρεμίας δεν έχουν αξία για την Άγκυρα. Κατηγορεί επίσης την ΕΕ ότι παίρνοντας θέση υπέρ της Ολλανδίας, τροφοδοτεί την ξενοφοβία και το αντιτουρκικό αίσθημα.
Το βράδυ της Δευτέρας η Τουρκία ανακοίνωσε την προσωρινή παύση των σχέσεων στο πιο υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία και την άρνησή της για την επιστροφή στην Άγκυρα του Ολλανδού πρεσβευτή.
Το Βερολίνο απαντά στις κατηγορίες του Ερντογάν:
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας στις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου ότι η Γερμανία υποστηρίζει και κρύβει (Κούρδους) τρομοκράτες τις χαρακτήρισε “εμφανώς παράλογες”.
«Αξιότιμη κ. Μέρκελ, υποστηρίζεις τρομοκράτες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο “Α Haber”, βάζοντας για πρώτη φορά απευθείας στο στόχαστρο τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Η Γερμανία δεν λαμβάνει μέτρα κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), αν και το έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η Γερμανία κρύβει μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων» πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.
Η Γερμανία επέκτεινε πρόσφατα την ισχύουσα από το 1993 απαγόρευση τη Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) απαγορεύοντας την τοποθέτηση πορτρέτων του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε δημόσιους χώρους, κάτι το οποίο επέκρινε ο -τουρκικής καταγωγής- συμπρόεδρος των Πρασίνων Τσεμ Εζντεμίρ.