Spread the love


Ανακούφιση στην Ευρώπη προκάλεσε η σαρωτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Ο 39χρονος πολιτικός εξελέγη 8ος πρόεδρος της Γαλλίας στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 66,10%, λαμβάνοντας 20.753,798 εκατ. ψήφους.

Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 10.644.118 εκατ. ψήφους και ποσοστό 33,90%.

Μακρόν: «Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη»

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του μετά τη νίκη του τόνισε ότι θα υπερασπιστεί τη Γαλλία αλλά και την Ευρώπη. «Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και τις φιλοδοξίες της. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, τα κοινά μας πεπρωμένα. Τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας που μπορεί να πάει μπροστά τις αξίες μας. Θα εργαστώ για να ξαναχτίσω τις γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης και εκείνων που έφτιαξαν την Ευρώπη. Μεταξύ των ιθυνόντων και των πολιτών της», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η πρώτη αντίδραση της Ευρώπης ήρθε από Γιούνκερ-Τουσκ

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν. Ευτυχισμένος που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Μαζί για μια Ευρώπη ισχυρή και δίκαιη», έγραψε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τα συγχαρητήρια του και συνεχάρη και τους Γάλλους για την επιλογή «ελευθερίας, ισότητας και αδελφότητας, μακριά από την τυραννία των ψευδών ειδήσεων».

«Μπράβο Εμανουέλ Μακρόν, να εργαστούμε μαζί για μια νέα ευρωπαϊκή δυναμική», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Δείτε τον Μακρόν στο Facebook και το Twitter

Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, υποστηρίζοντας πως η Γαλλία χρειάζεται στην καρδιά της Ευρώπης. Παράλληλα, του απηύθυνε πρόσκληση να παρευρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ανακούφιση στη Γερμανία

Μέσω του εκπροσώπου της, όπως μεταδίδει ο Guardian, χαιρέτισε αρχικά τη νίκη Μακρόν η Ανγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως είναι «νίκη μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και της γαλλογερμανικής φιλίας». Ακολούθως υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν, ο νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία τον συνεχάρη και μάλιστα σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Όπως μάλιστα ανέφεραν οι ίδιοι, το πρώτο προεδρικό ταξίδι του Μακρόν θα είναι στο Βερολίνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη Μακρόν: «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα! Αυτά επέλεξε σήμερα η Γαλλία. Tο “Grande Nation” ήταν, είναι και θα μείνει στο κέντρο και την καρδιά της Ευρώπης».

«Και τώρα θα κάνουμε από κοινού την Ευρώπη καλύτερη» δήλωσε μέσω Τwitter o υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς.

Το Βερολίνο στήριζε Μακρόν από την αρχή

Από την πρώτη στιγμή το Βερολίνο στήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν. Μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ, το πλέον απευκταίο σενάριο για τη Γερμανία θα ήταν η Μαρίν Λεπέν ως πρόεδρος, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για το μέλλον της Γαλλίας στην ενωμένη Ευρώπη, το ευρώ αλλά και κατ΄ επέκταση για την ίδια την ΕΕ. Η καγκελάριος Μέρκελ μάλιστα, αν και επιχείρησε να τηρήσει αποστάσεις από τον γαλλικό προεκλογικό αγώνα, δεν αντιστάθηκε τελικά στον πειρασμό και δήλωσε ευθέως ότι θα χαιρόταν αν εκλεγόταν ο Μακρόν καθότι, όπως είπε, ακολουθεί μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική. Ακόμη πιο σαφής ο Β. Σόιμπλε που αποκάλυψε ότι «πιθανόν» να ψήφιζε Μακρόν, επειδή ασκεί μια πολύ μεγάλη γοητεία. Υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομίας είχε ταχθεί ανοιχτά και ο υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τι γοητεύει όμως τόσο πολύ τη γερμανική πολιτική ηγεσία στον νεαρό Γάλλο πολιτικό; Γεγονός είναι ότι οι θέσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου βρίσκονται πολύ κοντά στις γερμανικές, τόσο στα ζητήματα που άπτονται της νομισματικής ένωσης και του ευρώ, όσο και σε άλλα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως το προσφυγικό και το συριακό.

Εκτιμάται ότι ο Μακρόν θα δώσει νέα πνοή τόσο στην περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ -θέλει περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη και αυτό βρίσκει ευήκοα ώτα στο Βερολίνο- όσο και στον γαλλογερμανικό άξονα που κλυδωνίστηκε τα τελευταία χρόνια. Στη γερμανική πρωτεύουσα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο Μακρόν θα διαδραματίσει σε κάθε περίπτωση εποικοδομητικό ρόλο, αλλά δεν θα είναι απαραίτητα ένας βολικός εταίρος: ο Γάλλος τάσσεται υπέρ της κοινής ανάληψης ευρωπαϊκών χρεών που ως γνωστόν απορρίπτει αναφανδόν το Βερολίνο, ενώ μολονότι χαρακτηρίζει τη Γερμανία υπόδειγμα σε οικονομικό επίπεδο, επικρίνει δριμύτατα τα υπέρογκα γερμανικά πλεονάσματα και τις πενιχρές, συγκριτικά, γερμανικές δημόσιες επενδύσεις.

«Ουφ», τα σχόλια του γερμανικού τύπου

«Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έσωσαν την Ευρώπη» σημειώνει ενδεικτικά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα πρώτο στίγμα για το πώς υποδέχεται η Γερμανία το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Ενδεικτικά της ανακούφισης που προκάλεσε στη Γερμανία η εκλογή Μακρόν είναι και τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου.

Με ένα λακωνικό επιφώνημα σε ένδειξη ανακούφισης, ένα απλό «Oυφ!» κι ένα ψηφοδέλτιο με τον Εμανουέλ Μακρόν κυκλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η Tagesspiegel του Βερολίνου. «Η νίκη Μακρόν είναι σίγουρα μια τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία. Κατάφερε να διώξει μακριά τον επαπειλούμενο κίνδυνο της κατάκτησης της εξουσίας από μια επιθετική, ακροδεξιά δημαγωγό. Η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία θριάμβευσαν έναντι της απαισιοδοξίας και της συστηματικής ηττοπάθειας. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δημοκρατία που πλήττεται από την κρίση που επικρατεί στο εκλογικό σώμα». Ωστόσο σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα το έργο που καλείται στο εξής να φέρει εις πέρας ο Μακρόν ως πρόεδρος δεν θα είναι εύκολο. Αντίθετα το παρομοιάζει με τους «άθλους του Ηρακλή».

«Ανάσα για την Ευρώπη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, και  «η νίκη του Μακρόν έδιωξε μακριά την καταστροφή»  ο τίτλος σχολίου στην ίδια επίσης εφημερίδα, συμπληρώνοντας στη συνέχεια όμως τα εξής:«Η νίκη του Μακρόν κάθε άλλο παρά λαμπρή είναι. Και το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει ηττηθεί οριστικά. Εντούτοις, ο θρίαμβος του σοσιαλφιλελεύθερου υποψηφίου εναντίον της Λεπέν αποτελεί δείγμα πολιτικής ωριμότητας».

Για τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η Ευρώπη απέφυγε τον εφιάλτη». «Το αδιανόητο αποφεύχθηκε: η Γαλλία δεν θα κυβερνηθεί από μια γυναίκα που ανήκει στην άκρα δεξιά. Η καθαρή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί εμπιστοσύνη, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις».

Η εφημερίδα Tageszeitung έκανε λόγο για μια «τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία».

Τα πρωτοσέλιδα ανά τον κόσμο

Η εκλογή του κεντρώου φιλοευρωπαίου Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας χθες, η επικράτησή του επί της υποψήφιας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, χαρακτηρίστηκε μια ήττα του λαϊκισμού κι ανακούφισε την Ευρώπη.

Για την ισπανική εφημερίδα El País, «Η Γαλλία επέλεξε τον Μακρόν και αναχαίτισε τον λαϊκισμό»: «Η Γαλλία είπε όχι. Η νίκη στις προεδρικές εκλογές του Εμανουέλ Μακρόν», ενός υποψηφίου «υπέρ της Ευρώπης, φιλελεύθερου πρώην τραπεζίτη, αναχαίτισε το κύμα λαϊκιστικής δυσαρέσκειας το οποίο θριάμβευσε τον Νοέμβριο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και προηγουμένως στο βρετανικό δημοψήφισμα». «Μετά το Brexit και τον Τραμπ, δεν υπήρξε (νίκη της) Λεπέν».

Η ελβετική εφημερίδα Le temps στάθηκε στο ότι ξεπερνώντας «την αποχή, τη ριζοσπαστικοποίηση των άκρων της δεξιάς και της αριστεράς και την αποσάθρωση των παραδοσιακών κομμάτων (…) η Γαλλία επέλεξε έναν νέο άνδρα για να αρχίσει τη μεταμόρφωσή της».

Για τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti οι Γάλλοι επέλεξαν «τον υποψήφιο που εκπροσωπεί βασικές αρχές της πέμπτης δημοκρατίας: την διακυβέρνηση από μια ελίτ με προσόντα» και «τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Ενώ η ονλάιν εφημερίδα Gazeta.ru σημειώνει πως ο Μακρόν καλείται να δώσει απάντηση «στο αίτημα της αλλαγής».

Η εφημερίδα New York Times χαρακτήρισε και αυτή τη νίκη του Μακρόν «μεγάλη ανακούφιση για την Ευρώπη», όπως και η αυστραλέζικη Sydney Morning Herald, για την οποία εξάλλου «η Γαλλία ψήφισε την αισιοδοξία»

«Καλή τύχη κ. Μακρόν, θα τη χρειαστείτε», έγραψε σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για το νέο ιστορικό υψηλό της ακροδεξιάς. «Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη και για μια φορά, ευτυχώς, οι δημοσκοπήσεις είχαν δίκιο».

 

 

 



Spread the love