Η NASA βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του πιο “φιλόδοξου” διαστημόπλοιού της: Εκείνο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στη Σελήνη, τον Άρη και γιατί όχι..ακόμα και πιο μακριά!
Ονομάζεται Orion. Και η εταιρεία Lockheed Martin, εξωτερικός συνεργάτης της NASA για την υλοποίηση του project , ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η τελευταία έκδοση του σκάφους τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το πρωί της Τρίτης, 20/08 φωτίζοντας τα πολυσύνθετα συστήματα υπολογιστών που βρίσκονται μέσα σε αυτό και τα οποία μία ημέρα θα καθοδηγήσουν το Orion μέσα στο κενό του διαστήματος.
Ο Gary Napier, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στο CNN Money: «Αυτά τα συστήματα είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά του διαστημόπλοιου». Επίσης, ανέφερε πως η εναρκτήρια δοκιμή να τεθεί το διαστημόπλοιο σε λειτουργία πήγε «πολύ καλά».
«Για τους επόμενους έναν με δύο μήνες η NASA θα προσθέσει περισσότερα τεχνολογικά συστήματα σε αυτό και θα συνεχίσει να ελέγχει το λογισμικό του».
Σημειώνεται πως το παραπάνω είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το Orion, στο οποίο η NASA εργάζεται από τότε που αποσύρθηκε το πρόγραμμα Space Shuttle το 2011.
Η ελπίδα είναι μία ημέρα, να εκτοξευθεί το διαστημόπλοιο πάνω στο Space Launch System (SLS), έναν πραγματικά ογκώδη πύραυλο ο οποίος και αυτός είναι υπό κατασκευή από την NASA σε συνεργασία με μία μικρή ομάδα ιδιωτών συνεργατών.
Όταν θα τεθεί σε λειτουργία, ο SLS θα είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος που δημιουργήθηκε ποτέ.
Το ρεκόρ μέχρι στιγμής το κατέχει ο πύραυλος Saturn V της NASA, που χρησιμοποιήθηκε στις αποστολές του Απόλλων, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του 1969 κατά την οποία έγινε η προσελήνωση, και ο οποίος έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Orion και ο SLS θεωρούνται ως τα ισχυρότερα «χαρτιά» της NASA προς το μέλλον.
Το Orion έχει προσωρινά προγραμματιστεί να εκτοξευθεί σε SLS, σε μία μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση γύρω από την Σελήνη το 2019.
«Παρά του ότι σε αυτή την πτήση δεν θα υπάρχουν αστροναύτες, θα είναι μια καλή δοκιμή του σχεδίου πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι αστροναύτες στις επικείμενες αποστολές με το Orion στο ηλιακό σύστημα» ανέφερε η Lockheed στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πότε θα επιβιβαστούν στο Orion οι πρώτοι άνθρωποι. Η NASA αρχικά επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή κάπου μέσα στο 2021, αλλά το χρονοδιάγραμμα από τότε έχει αλλάξει με την υπηρεσία να μην έχει ακόμα θέσει νέα ημερομηνία.
Οι κριτικοί λένε πως το SLS και το Orion αναπτύσσονται πολύ αργά και φέρουν υψηλό κόστος, ειδικά μετά και την ραγδαία ανάπτυξη της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως αρκετές ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου επενδύουν πάρα πολλά χρήματα στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Η εταιρεία SpaceX του Elon Musk είναι γνωστή για τις φιλοδοξίες που έχει σχετικά με τον πλανήτη Άρη, και μάλιστα αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες μία σημαντική αλλαγή στο ταξιδιωτικό πλάνο που έχει για τον Κόκκινο πλανήτη. Και ο Jeff Bezos όμως , ιδιοκτήτης της Blue Origin, κατασκευάζει το δικό του διαστημόπλοιο το οποίο θα είναι ικανό να πραγματοποιεί μεταφορά εμπορικών φορτίων στη Σελήνη.
Στο μεταξύ, η NASA έβαλε δέκαδες δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του SLS και του Orion, και έχει πάει πίσω αρκετές προθεσμίες άλλων project.
Ωστόσο, οι οπαδοί του προγράμματος Orion της NASA λένε πως ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πίσω από την NASA στην ανάπτυξη κάτι αντίστοιχου με τις ικανότητες που θα έχουν τα SLS και Orion.
Στα υπέρ προσμετράται πως η NASA είναι η πρώτη που επάνδρωσε διαστημόπλοια και τα έστειλε στη Σελήνη, οπότε η υπηρεσία ξέρει μερικά πράγματα παραπάνω για τις ιδιαιτερότητες των διαστημικών πτήσεων.
«Το Orion σχεδιάστηκε από την αρχή για να πάει την ανθρωπότητα πιο μακριά στο διάστημα από ποτέ» σημειώνει ο Mike Hawes, διευθυντής προγράμματος της Lockheed σε ανακοίνωσή του για το Orion προσθέτοντας πως «Όλοι στην ομάδα καταννοούν την σπουδαιότητα αυτής της δοκιμής και σημαντικότερα, τι σημαίνουν οι διαστημικές πτήσεις και οι αποστολές για την χώρα μας και για το μέλλον των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων».
Δείτε και άλλα θέματα για την NASA στο Lifeviews.gr