Οι Πυραμίδες της Γκίζας, που στο θέαμά τους προκαλούν επιφωνήματα θαυμασμού, αποτελούν ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου και ένα τα διασημότερα και παλιότερα σωζόμενα κτίρια της ανθρωπότητας Πολλοί είναι αυτοί που έχουν αμφισβητήσει τους Αιγύπτιους για το πώς κατάφεραν να φτιάξουν ένα τέτοιο δημιούργημα την εποχή του Χαλκού.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης οι αρχαιολόγοι έχουν στα χέρια τους αποδείξεις που ρίχνουν φως στο πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν χιλιάδες τόνους ασβεστόλιθου και γρανίτη για να χτίσουν την Πυραμίδα του Χέοπα το 2600 π.Χ.
Με 146 μέτρα ύψος είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες τις πυραμίδες, ενώ μέχρι τον Μεσαίωνα αποτελούσε το μεγαλύτερο οικοδόμημα της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με το υλικό που έχουν στα χέρια τους οι αρχαιολόγοι οι εργάτες μετέφεραν 170.000 τόνους ασβεστόλιθου κατά μήκος του Νείλου, πάνω σε ξύλινα σκάφη που συγκρατούσαν με σχοινιά. Για τη μεταφορά είχε κατασκευαστεί ένα σύστημα καναλιών σε ένα εσωτερικό λιμάνι, που βρισκόταν σε απόσταση λίγων μέτρων από τη βάση της πυραμίδας.
Η ανακάλυψη έγινε μέσω ενός παπύρου που βρέθηκε στο λιμάνι Wadi Al-Jarf, που ήταν γραμμένος από τον Merer, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για μια ομάδα 40 εργατών. Στο ημερολόγιό του περιέγραφε πώς οι εργάτες, ανοίγοντας τεράστια αναχώματα, εξέτρεπαν το νερό του Νείλου και το διοχέτευαν προς την Πυραμίδα, μέσω καναλιών που κατασκεύαζαν.
Οι νέες αποκαλύψεις αναμένεται να μεταδοθούν μέσω ντοκιμαντέρ στο Channel 4.