Από το ξεκίνημα της Βιομηχανικής Επανάστασης, ο ανταγωνισμός για την κατασκευή του ψηλότερου κτηρίου συνεχίζεται ακάθεκτος. Από τότε μέχρι σήμερα εκατοντάδες ουρανοξύστες έχουν κατασκευαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κατασκευή των υψηλότερων κτηρίων ήταν πάντοτε ένδειξη οικονομικής ευημερίας, ανάπτυξης και κατάκτησης ορίων που φάνταζαν δυσπρόσιτα για άλλους.
Όμως η συνεχής τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα των κατασκευών, οδήγησε μερικά από τα υψηλότερα κτήρια του παρελθόντος, όχι απλά στην αφάνεια, αλλά στην πλήρη εγκατάλειψή τους.
Μετά το πέρας της «δόξας» των γιγάντιων κτηρίων η εγκατάλειψή τους τα αφήνει ως μια θλιβερή ανάμνηση δύναμης και αίγλης.
1. Ryugyong
Βόρειος Κορέα, ύψος 333 μέτρα, 105 όροφοι
Η κατασκευή του ξεκίνησε με τη χρηματοδότηση της Σοβιετικής Ένωσης, όμως η ξαφνική ανατροπή του καθεστώτος στη Ρωσία οδήγησε στην εγκατάλειψή του.
Λειτούργησε για λίγα χρόνια ως ξενοδοχείο 3.000 δωματίων με τον δυτικό τύπο να το αποκαλεί «Ξενοδοχείο της Κόλασης».
Τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες επαναλειτουργίας του, και πάλι ως ξενοδοχείο, όμως λόγω της έλλειψης ενημέρωσης είναι ακόμη άγνωστο το ποιοι έχουν δικαίωμα να διαμένουν εκεί.
2. Fontainebleau Resort
HΠΑ, ύψος 224 μέτρα, 68 όροφοι
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εφιάλτη κάθε επιχειρηματία. Η λειτουργία του μεγάλου θερέτρου στο Λας Βέγκας ξεκίνησε τη χειρότερη στιγμή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2009, σε μια πόλη με την ανεργία να αγγίζει το 14%.
Μάλιστα το οικοδόμημα χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο για κατασκευαστικούς και μηχανολογικούς λόγους. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κατασκευή θα κατέρρεε σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, καθώς μάλλον η κρίση οδήγησε στην κατασκευή του κτηρίου με χαμηλότερης ποιότητας υλικά.
3. Ο Πύργος του David
Βενεζουέλα, 190 μέτρα, 45 όροφοι
Σκοπός της κατασκευής του κτηρίου ήταν να συμβολήσει τις επιτυχίες της Βενεζουέλας στις διεθνείς αγορές. Όμως, αν και η ιδέα ήταν καλή, τελικά η κατασκευή του ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και το «κουφάρι» του ουρανοξύστη τελικά στέγασε αρκετούς άστεγους πολίτες του Καράκας.
Ο λόγος που σταμάτησε η κατασκευή του κτηρίου μόλις τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ανέγερσής του ήταν η απόφαση του βασικού επιχειρηματία David Brillembourg, να θέσει το έργο σε αναστολή.
4. Sathorn Unique Tower
Ταϋλάνδη, 185μ., 49 όροφοι
Οι ουρανοξύστες έκαναν την εμφάνισή τους στους ουρανούς της Μπανγκόνκ τη δεκαετία του 1990, όμως ο συγκεκριμένος δεν τα κατάφερε.
Το 1997 αποτελεί μια από τις χειρότερες χρονιές για την οικονομία των χωρών της ανατολικής Ασίας. Το νόμισμα της Ταϋλάνδης βρέθηκε σε χειρότερη θέση από εκείνη του γερμανικού μάρκου μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι άστεγοι της πόλης ήταν οι πρώτοι που κατοίκησαν το συγκεκριμένο κτήριο.
Οι ντόπιοι πάντως το αποφεύγουν. Το αποκαλούν πύργο των Φαντασμάντων και υποστηρίζουν ότι είναι στοιχειωμένο.
5. Plaza Tower
ΗΠΑ, 162μ., 45 όροφοι
Πρόκειται για την τρίτη ψηλότερη κατασκευή στη Νέα Ορλεάνη και ολόκληρη την πολιτεία της Λουζιάνα.
Το Plaza Tower ήταν ο κυρίαρχος του ουρανού της πόλης το 1969 όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του. Το κτήριο αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της πόλης για δεκαετίες όμως τέθηκε «εκτός λειτουργίας το 2002. Μάλιστα, η οριστική εγκατάλειψη του κτηρίου έγινε μόλις τρεις ημέρες πριν το χτύπημα του φονικού τυφώνα Κατρίνα.
Λίγα χρόνια αργότερα κατεδαφίστηκε εξαιτίας της παρουσίας τοξικής μούχλας που είχε «καταλάβει» το κτήριο.
6. Book Tower
ΗΠΑ, 145μ., 38 όροφοι
Ο Book Tower αποτελούσε «ζωντανή» μαρτυρία της περασμένης αίγλης του Ντιτρόιτ στον τομέα του αυτοκινήτου από το μακρινό 1926.
Η σημερινή του εγκατάλειψη αποτελεί ένδειξη της απελπιστικής σημερινής οικονομικής κατάστασης της πόλης. Το κτήριο παραμένει αχρησιμοποίητο εδώ και πολλά χρόνια και χρήζει άμεσης ανάγκης ανακαίνησης.
Το Book Tower εγκαταλείφθηκε το 2009, όταν η εταιρεία ΑΚΝΟ δεν πλήρωσε… «κοινόχρηστα» ύψους 87.000 δολαρίων. Η εταιρεία ηλεκτροδότησης έκοψε το ρεύμα στο κτήριο και έκτοτε παραμένει κενό.
Η χαρακτηριστική του μπορούτζινη οροφή το έχει κάνει πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο ενώ μέχρι και το 2015 υπήρχε επιχειρηματικό ενδιφέρον για την αγορά του.
7. Burj el Murr Tower
Λίβανος, 140μ. , 40 όροφοι
Ξεκίνησε τη λειτουργία του ως Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1974.
Όμως η προσπάθεια σταμάτησε μόλις έναν χρόνο αργότερα, όταν ξεκίνησε ο αιματηρός Λιβανέζικος Εμφύλιος Πόλεμος.
8. Torre Insignia
Μεξικό, 127μ., 25 όροφοι
Όπως πολλοί άλλοι ουρανοξύστες, η κατασκευή του συγκεκριμένου πρωτότυπου ουρανοξύστη στο Μέξικο Σίτυ ξεκίνησε το 1962 και κυριάρχησε στον ουρανό της πόλης μέχρι τον σεισμό του 1985.
Το κτήριο υπέστη ζημιές, ωστόσο δεν κατέρρευσε. Η εταιρεία Cushman and Wakefield το αγόρασε το 2008 και το ανακαίνησε το 2011.
Το συγκεκριμένο κτήριο έχει «επιβιώσει» από 5 μεγάλους σεισμούς και πλέον θεωρείται ένα από τα πιο αντισεισμικά κτήρια της πόλης.