Τι κατέγραψαν οι δορυφόροι
Δεκάδες σενάρια αναφέρονται στην ενδεχόμενη άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων. Σενάρια που συνήθως συνοδεύονται από καταστροφικές προβλέψεις για μεγάλες πλημμύρες, για βυθισμένες παραλιακές πόλεις, για τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών. Ποια είναι η πραγματικότητα; Τι συμβαίνει στον πλανήτη; Νέα έρευνα απέδειξε ότι ναι μεν τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, όσο τα παρουσιάζουν οι καταστροφολόγοι, ωστόσο, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών δεν αποτελεί πλέον σενάριο. Είναι γεγονός.
Σύμφωνα με έρευνα που χρησιμοποίησε στοιχεία από καταγραφές δορυφόρων και το αρχείο της NASA, από το 1992 έως το 2014 καταγράφηκε σταθερή άνοδος των θαλάσσιων υδάτων, όχι όμως στο επίπεδο που θα μπορούσε να έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα, τουλάχιστον στο σύνολο των παράκτιων περιοχών, ή τουλάχιστον στις περιοχές που βρίσκονται μεγαλουπόλεις.
Συνολικά στο ίδιο διάστημα, η στάθμη των νερών ανέβηκε 7 εκατοστά. Το νούμερο μπορεί να ακούγεται μικρό, ωστόσο δεν είναι. Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες καταγράφουν μία σταθερά αυξητικά τάση της ανόδου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με το σημερινό ρυθμό, το 2100, η στάθμη των θαλασσών θα έχει ανέβει κατά περίπου 60 εκατοστά, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στις παράκτιες πόλεις, αλλά και μεγάλες αλλαγές στιο κλίμα, οι οποίες θα επιτείνουν ακόμη περισσότερο το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση κλίματος, το 2100, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει από 52 έως και 90 εκατοστά, με την επισήμανση ότι οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα οποία αλλάζουν χρόνο με το χρόνο προς το χειρότερο.
Φαινόμενα όπως ο bomb cyclone που έπληξε τις αμερικανικές ακτές τον Ιανουάριο, όχι μόνο ενισχύουν το ρυθμό ανόδου της στάθμης των νερών, αλλά προκαλούν μία αλυδίσα εξελίξεων, μέσω των οποίων δίνεται ακόμη μεγαλύτερη ώθηση, επιταχύνοντας με απρόβλεπτο τρόπο τις αλλαγές.
Εκτός του όγκου των νερών, ο οποίος αυξάνεται λόγω και των πάγων που λιώνουν, οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο της ανόδου στη διαστολή-συστολή. Η θερμοκρασία των νερών αυξάνεται, με αποτέλεσμα το υγρό στοιχείο, που ακολουθεί φυσικά τους νόμους της φυσικής, να διαστέλλεται και να ανεβαίνει προς τα επάνω.
Ως εκ τούτου, η άνοδος της στάθμης ενισχύεται με δύο τρόπους. Τόσο με την αύξηση αυτή καθ’ αυτή των υδάτων, όσο και πολύ περισσότερο, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας του νερού, το οποίο διαστέλλεται (φουσκώνει κατά μία έννοια) και πλησιάζει στο όριο που θα σημάνει την «ώρα μηδέν» για πολλές παράκτιες περιοχές στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πρόκειται για μία φυσική διαδικασία, η οποία ωστόσο έχει επιταχυνθεί λόγω της ακραίας παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον.