Σε νέο εμπόδιο στις συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύονται προϊόντα ονομασίας προέλευσης, όπως είναι η φέτα, το ζαμπόν Πάρμας, το γαλλικό κονιάκ και οι βέλγικες μπύρες.
Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν απαιτεί από το Λονδίνο να υιοθετήσει μια νομοθεσία η οποία θα διασφαλίζει την ονομασία προέλευσης μερικών χιλιάδων προϊόντων. Η Ευρώπη θέλει η Βρετανία να υιοθετήσει ένα ισοδύναμο με εκείνη σύστημα «γεωγραφικών προσδιορισμών» – έτσι ώστε να προστατεύεται ένα προϊόν που είναι συνδεδεμένο με μια περιοχή.
Εξάλλου, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα.
Η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 3.000 προστατευόμενα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προστατεύονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το θέμα, αφού όπως λένε δεν έχουν καμία ένδειξη για το αν οι Βρετανοί σκοπεύουν να παρέχουν προστασία στις γεωγραφικές ενδείξεις μιας χώρας στην αγορά τους μετά το Brexit.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το θέμα τούς δίνει κάποια δύναμη και δεν θέλουν να παραχωρήσουν πολύτιμα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς να πάρουν κάτι σε αντάλλαγμα.
«H αποχώρησή μας από την ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσουμε φιλόδοξες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, υποστηρίζοντας παράλληλα τους αγρότες και τους παραγωγούς μας ώστε να πουλούν περισσότερα βρετανικά τρόφιμα. Θα διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογής υψηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής σε προσιτές τιμές», δήλωσε εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από την πλευρά του, ένας πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος της ΕΕ στην παγκόσμια οργάνωση εμπορίου, τόνισε πρόσφατα ότι πολλές φορές το θέμα των προστατευόμενων προϊόντων παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις απ′ ότι πρέπει, προσθέτοντας:
«Η πιθανότητα εξάλλου το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει οικονομικό συμφέρον από τη δική του σαμπάνια ή από τη δική του φέτα είναι σχεδόν μηδενική».