Η επιχείρηση θα μπορούσε να είχε αποβεί καταστροφική
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σώθηκαν τα τελευταία παιδιά από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, καθώς λίγο αφότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση, υπήρξε μια εμπλοκή που θα είχε ανατρέψει το αίσιο τέλος.
Η επιχείρηση διάσωσης για τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους θα μπορούσε να είχε αποβεί καταστροφική, αποκάλυψαν στην εφημερίδα Guardian οι δύτες, λέγοντας πως το σύστημα απάντλησης υδάτων μέσα στο σπήλαιο κατέρρευσε λίγο μετά την ολοκλήρωσή της.
Δύτες και μέλη των σωστικών συνεργείων ήταν ακόμα σε βάθος 1,5 χλμ μέσα στην σπηλιά όταν η κύρια αντλία σταμάτησε να λειτουργεί λόγω βλάβης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί γρήγορα το επίπεδο του νερού, λένε τρεις αυστραλιανοί δύτες στην Guardian. Όπως αναφέρουν είδαν ξαφνικά όσους είχαν μείνει μέσα στο σπήλαιο να τρέχουν.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης έστειλαν περισσότερα από 1000 στελέχη τους για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης της ποδοσφαιρικής ομάδας και του προπονητή τους που παγιδεύτηκαν στο πλημμυρισμένο σπήλαιο. Ένας γιατρός και όλοι οι δύτες της επίλεκτης μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού SEAL εξήλθαν τελευταίοι από το σπήλαιο την ώρα που όλος ο πλανήτης είχε ανακουφιστεί για το αίσιο τέλος αυτής της περιπέτειας.
Οι δύτες περιγράφουν πόσο δύσκολη ήταν η διαδρομή και εξηγούν ότι περνούσαν πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι υγρού, λασπώδους εδάφους, περιμένοντας τη σειρά τους για να περάσουν τα αγόρια στο επόμενο στάδιο.
Μέσα στον στενός αυτό διάδρομο είχαν ουσιαστικά δημιουργηθεί τρεις βάσεις και η διάσωση έγινε με τη μορφή ανθρώπινης αλυσίδας καθώς σε κάθε άνοιγμά υπήρχε μια ομάδα που παραλάμβανε τα παιδιά και τα περνούσε στους επόμενους.
Το ταξίδι από τον τρίτο θάλαμο έως την είσοδο του σπηλαίου διαρκούσε αρχικά τέσσερις έως πέντε ώρες, αλλά μειώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα μετά από μια εβδομάδα αποστράγγισης και εκκαθάρισης της διαδρομής.