Spread the love


Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μη ευρωπαϊκή χώρα, το Ισραήλ επιτρέπεται να συμμετέχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, καθώς αποτελεί ενεργό μέλος της EBU, της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεπτικής Ένωσης.

Ενεργά μέλη της EBU μπορούν να είναι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε όλα τα κράτη που τα όρια τους εμπίπτουν στον λεγόμενο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο. Ο ευρωπαϊκός τηλεοπτικός χώρος είναι η περιοχή που ορίζεται στα δυτικά από το δυτικό όριο της περιοχής 1, στα ανατολικά από τον μεσημβρινό 40° ανατολικά του Greenwich, στα νότια από τον 30ό παράλληλο και στα βόρεια ως να περικλείσει το δυτικό μέρος της πρώην ΕΣΣΔ, το βόρειο μέρος της Σαουδικής Αραβίας, όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και συμπίπτουν με αυτά τα όρια.

Eurovision

Το Ιράκ, η Ιορδανία και το μέρος της Τουρκίας, που βρίσκονται εκτός των παραπάνω ορίων, επίσης περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο. Ως δυτικό όριο της περιοχής 1 θεωρείται η νοητή γραμμή που φέρεται από τα δυτικά της Ισλανδίας, κάθετα στο κέντρο του Ατλαντικού Ωκεανού.

Δικαίωμα συμμετοχής, λοιπόν, στον διαγωνισμό, πέρα από το Ισραήλ, έχουν και όλα τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται στα παραπάνω όρια. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν συμμετέχει, εξαιτίας της παρουσίας του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Μαρόκο, που συμμετείχε το 1980, χρονιά κατά την οποία το Ισραήλ απουσίασε, καθώς η ημερομηνία του διαγωνισμού ήταν ημέρα μνήμης και αργίας στη χώρα.

Η πρώτη του συμμετοχή έλαβε χώρα το 1973, ενώ κατάφερε δυο συνεχόμενες νίκες, το 1978 με την τεράστια επιτυχία «A-ba-ni-bi» και το 1979 με το «Hallelujah».

Ιστορική ήταν και η νίκη του το 1998 με το «Diva» και την Dana International να γίνεται η πρώτη τρανσeξουαλ νικήτρια της Eurovision, καθώς και η πρώτη φορά που το κοινό σε ποσοστό 100% αποφάσισε για το νικητήριο τραγούδι.

 

 



Spread the love