Spread the love


Άνεργοι κινδυνεύουν να μείνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στη Μυτιλήνη, λόγω προσφυγικού που διώχνει τους σταθερούς επισκέπτες

Τα στοιχεία των αφίξεων επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ που δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, για το μήνα Μάιο δείχνουν μείωση επισκεπτών κατά 65% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Μάιο.

Συγκεκριμένα, στη Λέσβο με πτήσεις τσάρτερ από δυτικοευρωπαϊκές χώρες το Μάιο ήρθαν 4.217 επισκέπτες, ενώ το Μάιο του 2015 είχαν έρθει 12.043. Ο αριθμός των φετινών αφίξεων μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 20ετίας!

DSCN2969-1024x768

Ανάλογη είναι και η μείωση στις αφίξεις αεροσκαφών. Από 85 αφίξεις πέρυσι το Μάιο, φέτος ήρθαν μόλις 38 πτήσεις και αυτές με λιγοστούς επιβάτες που αποβιβάσθηκαν στη Λέσβο, ενώ οι πτήσεις συνεχίστηκαν με τον περισσότερο κόσμο να κατευθύνεται σε άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Συνολικά οι φετινοί επισκέπτες της Λέσβου τον Μάιο προέρχονται από μόλις έξι χώρες, την Αγγλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Με παραδοσιακές αγορές για το νησί όπως αυτές της Αυστρίας και της Γερμανίας να στέλνουν μόλις 415 και 534 αντίστοιχα επισκέπτες.

Ανάλογη ήταν η μείωση και τον Απρίλιο του 2016 όπου φέτος γιορτάστηκε και το Πάσχα των καθολικών, αφού αντί των 2.037 αφίξεων πέρυσι, στη Λέσβο ήρθαν μόλις 862 επισκέπτες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου εξηγεί

«Η Λέσβος έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, ο οποίος μετέφρασε τη μείωση κατά 65% των επισκεπτών του νησιού κατά το μήνα Μάιο σε απώλεια πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ για το νησί, κάνοντας την απλή αριθμητική πράξη του πολλαπλασιασμού των 8.000 τουριστών που δεν ήρθαν το Μάιο με 600 ευρώ που είναι ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης.

04

«Δυστυχώς, αν και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο και μέσο, από τον περασμένο Σεπτέμβρη να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να αντιληφθούν όλοι την ζημιά που θα βιώναμε φέτος, δεν εισακουστήκαμε. Προτείναμε λύσεις γιατί ξέρουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, αλλά λύσεις δεν δόθηκαν. Τώρα πια είναι αργά για δάκρυα, συσκέψεις και αποφάσεις γιατί, όπως αποδείχθηκε, αυτές δεν οδηγούν σε λύσεις», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

Απώλειες στο Μόλυβο, την τουριστική πρωτεύουσα της Λέσβου

molivos3_alternatrips.jpg mithimna_2

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνει κανείς για την κατάσταση που επικρατεί στο Μόλυβο, που αποτελεί την τουριστική πρωτεύουσα της Λέσβου. Εκεί σύμφωνα με τους ασχολούμενους με τον τουρισμό η κατάσταση είναι τραγική. Ξενοδοχεία υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, αφού η πληρότητά τους είναι μόλις στο 10%. Ιδιαίτερα στο Μόλυβο δεν λειτούργησαν τουριστικές επιχειρήσεις εν όψει της διαφαινόμενης κακής περιόδου, ενώ οι ιδιοκτήτες τους έφυγαν για δουλειά σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και θέλει χρόνια συστηματικής και επίπονης δουλειάς για να ανατραπεί είναι ότι φέτος στο Μόλυβο δεν ήρθαν οι λεγόμενοι repeaters δηλαδή παραδοσιακοί επισκέπτες του νησιού που το ξέρουν το αγαπούν και έρχονται κάθε χρόνο. Αυτός ο μεγάλος αριθμός παραδοσιακών καλών επισκεπτών χάθηκε ως αποτέλεσμα της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί πέρυσι και δεν ελέγχθηκε», λέει ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας Νίκος Μόλβαλης.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο

Όπως παράγοντες του τουριστικού χώρου στη Λέσβο υποστηρίζουν, «η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατούσε στο νησί από την έκρηξη των προσφυγικών ροών.

ImageHandler

Η κατάσταση αυτή είχε ως συνέπεια ‘να γυρίσουν την πλάτη στο νησί’ οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι ήταν δυσοίωνες.

Διάφορες Ευρωπαϊκές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για τραγικές καταστάσεις στις ακτές της Λέσβου με στόχο τις χορηγίες και τις πωλήσεις ενώ δημοσίευαν παλιές φωτογραφίες από ναυάγια και αφίξεις λέμβων που μήνες τώρα είναι παρελθόν».

Αν η σημερινή κατακόρυφη πτώση στον τουρισμό της Λέσβου συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, η Λέσβος θα χάσει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δίνουν κάθε χρόνο δουλειά σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και οικογένειες.

Ούτε οι Τούρκοι δεν έρχονται πλέον

Σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό και από την Τουρκία διαπιστώνονται στη Λέσβο λόγω του τρόπου διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν πως οι αφίξεις των Τούρκων κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 50%. Ως το τέλος του Μαΐου, επισκέφθηκαν τη Λέσβο για εκδρομή ή διακοπές 2.116 Τούρκοι έναντι 4.155 τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Το γεγονός σύμφωνα με την Ένωση τουριστικών πρακτόρων οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος στη μη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος για την επί τόπου έκδοση βίζας στους Τούρκους που έρχονται στη Μυτιλήνη. Αποθαρρυντικά επίσης φαίνεται ότι λειτούργησε η πληρότητα των ξενοδοχείων και των άλλων καταλυμάτων της Μυτιλήνης το προηγούμενο διάστημα καθώς αυτά χρησιμοποιούνταν από εκατοντάδες στελεχών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Frontex που βρισκόταν ιδιαίτερα στην πόλη της Μυτιλήνης.

Θαυμα-Σχεδόν-μηδενικές-οι-αφίξεις-λαθρομεταναστών-στην-χώρα-μας

frontex_0_0

Παρότι τα στελέχη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και οι μετανάστες με τη διαμονή τους κίνησαν την οικονομία των καταλυμάτων, η δυσκολία εξεύρεσης κλινών από τους Τούρκους είχε ως συνέπεια να αποθαρρυνθούν, τουλάχιστον όσοι συνηθίζουν να επιλέγουν ως βάση τους τη Μυτιλήνη, καθώς όλες οι άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού μας διαθέτουν κρεβάτια.

«Είχα προειδοποιήσει από πέρυσι για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε φέτος στον τουρισμό και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι», σχολίασε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων, Αντώνης Πίκουλος.

Με πληροφορίες από το news.gr



Spread the love