Σημαντική βάση δεδομένων με υπόπτους για τζιχαντ παρέδωσε η Αμερική στις ελληνικές Αρχές, με κοπό η χώρα μας να ενισχύσει το επίπεδο των ελέγχων στα σύνορα για τον εντοπισμό εξτρεμιστών.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους την παραχώρηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με δαχτυλικά αποτυπώματα υπόπτων που είχαν καταγραφεί σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Συρία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο ρόλος των κλιμακίων της Europol που βρίσκονται από τον περασμένο Ιούνιο σε όλα τα νησιά που διατηρούν hot spot.
«Κατά την εισαγωγή των στοιχείων ενός προσώπου αμέσως βλέπουν το κατά πόσο έχει απασχολήσει, που έχει απασχολήσει και πότε. Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι υπάρχει δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασης των κινητών τηλεφώνων. Εξοπλισμός δηλαδή που μπορεί να σου δείξει το σύνολο των επικοινωνιών του υπόπτου, όλες τις διακλαδώσεις των τηλεφωνημάτων και με ποιους άλλους υπόπτους μπορεί να έχει έρθει σε επαφή ο κάτοχος του τηλεφώνου. Ουσιαστικά ανοίγεται ένας ηλεκτρονικός χάρτης με διακλαδώσεις κλήσεων που μπορεί να γίνει οδηγός των ερευνών για σοβαρές υποθέσεις», εξηγεί αρμόδια πηγή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τότε που ξεκίνησαν οι έλεγχοι των κλιμακίων της Europol έχει σημάνει αρκετές φορές συναγερμός για άτομα ύποπτα για τζιχάντ, δεδομένα που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις στοιχείων. Τις περισσότερες φορές τα πρόσωπα αυτά δεν είναι δυνατόν να συλληφθούν, καθώς δεν υπάρχουν στοιχειοθετημένες κατηγορίες σε βάρος τους, και έτσι τίθενται υπό παρακολούθηση, προκειμένου να βρίσκονται υπό έλεγχο.
Μεγαλύτερη προσοχή δίνουν οι Αρχές στη Λέσβο, στη Λέρο, στην Κω, στη Σάμο και στη Χίο, νησί το οποίο είναι πιο επιβαρυμένο από τα άλλα, καθώς ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί προαναχωρησιακό κέντρο λόγω των αντιδράσεων μερίδας της τοπικής κοινωνίας.
Καλά πληροφορημένη πηγή τονίζει: «Η Ελλάδα αποτελεί μεταβατικό σταθμό τζιχαντιστών και ως εκ τούτου οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Και η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει εμπειρία διαχείρισης μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων, ανάλογων με αυτών που βλέπουμε σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Στη χώρα μας ένα βασικό πρόβλημα είναι το κλίμα στα κέντρα φιλοξενίας, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ριζοσπαστικοποίηση».
Στην ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν πυρήνες φανατικών ισλαμιστών στα νησιά που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το τεταμένο κλίμα, αρμόδιοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
«Ποτέ δεν είχαμε σε ελληνικό έδαφος οργανωμένη ομάδα εξτρεμιστών γιατί ποτέ δεν υπήρξαμε στόχος τους. Το μόνο που έχουμε να φοβόμαστε, όπως όλες οι χώρες, είναι οι μοναχικοί λύκοι. Οι έλεγχοι στα σύνορα είναι εξονυχιστικοί αλλά δεν μπορούμε να τσεκάρουμε κάποιον που δεν υπάρχει στις βάσεις δεδομένων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι -όπως είδαμε και στις πρόσφατες επιθέσεις στο Λονδίνο- πλέον οι τζιχαντιστές δεν λειτουργούν κάτω από τη σκέπη μίας οργανωμένης ομάδας με συντονιστικό κέντρο. Χρησιμοποιούν απλά μέσα, για παράδειγμα ένα βανάκι που είναι εύκολο να νοικιάσουν, προκαλούν θύματα και πανικό και στη συνέχεια έρχεται το Ισλαμικό Κράτος να αναλάβει την ευθύνη και να διαδώσει τη φήμη της», λέει αρμόδια πηγή.
Πηγή Ελεύθερος Τύπος