Spread the love


Στην Αθήνα βρισκόταν χθες ο ομογενής πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, στις εκλογές του 1988, Μάικλ Δουκάκης.


Ο τελευταίος, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Κίτυ, έγινε το πρωί της Πέμπτης δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ενώ στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Απευθυνόμενος στον κ. Δουκάκη, ανέφερε ότι, ως βουλευτής και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης αλλά, κυρίως, ως υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απέδειξε και ανέδειξε το υψηλό ήθος του, που είναι αντάξιο των αρχών και των αξιών του μεγάλου αμερικανικού έθνους και της δημοκρατίας που αυτό εκφράζει.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι και ως Ελληνας της Διασποράς ο Μάικλ Δουκάκης στάθηκε δίπλα στην Ομογένεια, δίπλα στην Ελλάδα και το απέδειξε εμπράκτως.
Από την πλευρά του ο Μάικλ Δουκάκης, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην Ελλάδα, μετά από την τελευταία του επίσκεψη πριν από τρία χρόνια, τόνισε ότι οι Ελληνοαμερικανοί θέλουν πάντα να βοηθούν την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο κ. Δουκάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της κρίσης, σημειώνοντας ότι η παρατεταμένη λιτότητα δεν βοηθάει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ μιλώντας ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, τόνισε την ανάγκη να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για ανάπτυξη. Λίγη ώρα αργότερα, με την παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της πολιτικής, της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Μάικλ Δουκάκη, στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε χθες το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Μιλώντας για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, ο κ. Δουκάκης δήλωσε πως αν και έχουμε ακόμη 70 ημέρες πριν τις κάλπες είναι αισιόδοξος πως η Χίλαρι Κλίντον θα κερδίσει.
Ο κ. Δουκάκης έκανε μια αναδρομή στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ξεκινώντας από τις ημέρες της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, όταν «η ανεργία ήταν στο 4%, ο προϋπολογισμός ήταν πλεονασματικός και οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ήταν ιδιαίτερα θετικές. Σήμερα, μετά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι στο 5% και η ανάπτυξη στο 3%, το 65% των Αμερικανών ανησυχεί για το μέλλον. Και αυτό εξηγεί την υποστήριξη που λαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να βγει η χώρα από την κρίση, ο κ. Δουκάκης απάντησε ότι η εμπειρία του ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης έδειξε πως το πιο σημαντικό στοιχείο για να στηρίξει ο κόσμος τις μεταρρυθμίσεις είναι η ακεραιότητα του πολιτικού προσωπικού. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η σταθερή πολιτική λιτότητας των τελευταίων χρόνων δεν έχει αποδώσει και ότι η Ελλάδα χρειάζεται την εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «έκανε εξαιρετική δουλειά».
Ο κ. Δουκάκης θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών του με την πολιτική και την οικονομική ηγεσία της χώρας τις επόμενες ημέρες.
Το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών είναι αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία και διοργανώνει την ετήσια συνδιάσκεψη στους Δελφούς. Μέλη και υποστηρικτές του Φόρουμ είναι εταιρείες, οργανισμοί και φορείς, που συμμερίζονται το όραμα για έναν ειλικρινή, αποδοτικό διάλογο, ο οποίος θα ενεργοποιήσει το διανοητικό κεφάλαιο εντός και εκτός της χώρας, θα μετατρέψει την γνώση σε καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της θέσης της χώρας στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι. Η δεύτερη ετήσια συνδιάσκεψη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών θα πραγματοποιηθεί 2-5 Μαρτίου 2017 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο Δελφών, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από το ekirikas.comSpread the love