H τροπολογία περί απαλλαγής από πρόστιμα για εταιρείες του δημοσίου που πέρασαν στα χέρια ιδιωτών, δημιούργησε χάος στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για φωτογραφική ρύθμιση. “Φωτογραφικό είναι το μένος σας” απάντησε ο πρωθυπουργός.
Σε ξαφνική κόντρα κορυφής μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη μετατράπηκε η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη που απαλλάσσει από πρόστιμα για λαθρεμπορία τις πρώην εταιρείες του Δημοσίου που πέρασαν στα χέρια ιδιωτών.
Δείτε το Facebook, το Twitter του Αλέξη Τσίπρα
Ο πρόεδρος της ΝΔ παρενέβη στη συζήτηση πριν την ονομαστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για τις δέκα το πρωί, κατηγορώντας την κυβέρνηση για φωτογραφική διάταξη, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι η ρύθμιση είναι οριζόντια και ότι τα πρόστιμα δε διαγράφονται, αλλά αφορούν τις προηγούμενες διοικήσεις που παραμένουν υπόλογες για αυτά, ενώ στόχος είναι να διευκολυνθούν οι επενδυτές που θέλουν να πάρουν εταιρείες του δημοσίου σε βάρος των οποίων εκκρεμούν πρόστιμα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Η αναφορά του Πάνου Καμμένου στο θέμα της ΣΕΚΑΠ πυροδότησε εκ νέου την αντιπαράθεση, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεσκέπασμα και τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει ότι τα πρόστιμα για λαθρεμπορια αφορούν τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ επί της προηγούμενης κυβέρνησης.
‘Ενταση άρχισε να δημιουργείται όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ άρχισε να διαμαρτύρεται με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να του απαντά ότι δε δικαιούται το λόγο. Έδωσε όμως το λόγο στον πρόεδρο της ΝΔ όταν τον ζήτησε (καίτοι όπως σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον κανονισμό της Βουλής σε ονομαστική ψηφοφορία).
Δείτε το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook και στο Twitter
Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι χθες επισκέφθηκε τον κ.Βούτση και του παρέδωσε εξασέλιδη επιστολή με την οποία κατήγγειλε προβληματικό τρόπο νομοθέτησης από τη Βουλή και ιδιαίτερα την κατάθεση τροπολογιών που όπως είπε γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από υπουργούς. “Πήγατε και συμφωνήσατε ότι υπάρχει ζήτημα κατάθεσης τροπολογιών. Μια ώρα μετά βουλευτής καταθέτει τροπολογία που γίνεται αποδεκτή χωρίς καμία απολύτως εξήγηση”, είπε ο κ.Μητσοτάκης. “Δε θα σταθώ στο περιεχόμενο που προκαλεί ερωτηματικά γιατί διαγράφει πρόστιμα και ποια είναι η επιβάρυνση. Η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί εξήγηση από κυβέρνηση” πρόσθεσε και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου και να καλέσει την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. “Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή! Μη κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς”, κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας ο οποίος υπενθύμισε στον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ ότι και οι δύο έζησαν στη Βουλή την κοινοβουλευτική διαδικασία μετά το 2009 “και κυρίως ζήσαμε τη διακυβέρνηση Σαμαρά που ως πρωθυπουργός δεν είχε έρθει στη Βουλή για να απαντήσει ούτε σε μία ερώτηση, σε κανέναν, ούτε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Και μία διαδικασία fast track, ‘ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε’, με δεκάδες ΠΝΠ”.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε σε υψηλούς τόνους: “Μιλάτε εσείς τώρα για τροπολογίες; Ξεχνάτε τις τροπολογίες που νύχτα δίνατε ασυλία σε τραπεζίτες που αποφάσιζαν τα θαλασσοδάνεια σας, ξεχνάτε ότι σβήνατε χρέη επιχειρηματιών από πρόστιμα”.
Στο σημείο αυτό άρχισε να φωνάζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, με τον κ.Βούτση να τον ανακαλεί στην τάξη λέγοντας “Όχι ενικό και όχι αυτό το ύφος” και τον πρωθυπουργό να σχολίαζει “εδώ δεν είναι τηλεπωλήσεις κ.Γεωργιάδη”.
Ο κ.Τσίπρας συνέχισε σημειώνοντας πως κανείς δε λέει ότι η κοινοβουλευτική λειτουργία είναι ανέφελη και ότι δεν πρέπει να βελτιωθεί, αλλά τόνισε ότι “οι υπουργοί εδώ πρέπει να είναι για να απαντούν” και πως ο ίδιος απαντά πάντα στις ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων.
“Οταν υπάρχει θέμα ουσίας, δεν υπάρχει λόγος να βάλετε θέμα διαδικασίας” είπε στον κ.Μητσοτάκη και υπερασπίστηκε την τροπολογία που έγινε χθες αποδεκτή από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Είπε ειδικότερα στη ΝΔ ότι η τροπολογία λέει “κάτι που εσείς πρώτοι θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει, διότι υποτίθεται κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και θέλετε να έρθουν επενδυτές”.
Υποστήριξε ότι ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι σε βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου όταν παρ΄ελπίδα τους έκλεισε η πολιτική συμφωνία και έκανε λόγο για αμηχανία και αγωνία, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δημιουργει ζήτηματα επί της διαδικασίας αποφεύγοντας να μιλήσει επί της ουσίας. Χαρακτήρισε δε γραφική τη ΝΔ.
Μητσοτάκης: Να μας εξηγήσετε αν αφορά συγκεκριμένη επένδυση
Ο κ.Μητσοτάκης ξαναπήρε το λόγο τονίζοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής δεν είναι θέμα διαδικασίας. Παραδέχθηκε ότι κανείς δε λέει πως με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής ήταν υποδειγματικός, υποστήριξε όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι δε μίλησε για την ουσία της τροπολογίας και αναρωτήθηκε εάν πραγματικά είχε σκοπό να προστατεύσει τους επενδυτές που αποκτούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου γιατί έρχεται ως τροπολογία βουλευτή Κοζάνης και δε την έφερε ο υπουργός.
Πρότεινε ως συμβιβαστική λύση να αποσυρθεί η τροπολογία και να επανακαταθεί ως υπουργική τροπολογία με έγκριση του ΓΛΚ όπως είπε ότι προβλέπει το Σύνταγμα. “Θα μας εξηγήσετε εάν αφορά συγκεκριμένη επένδυση που έχει γίνει και εάν κρίνουμε ότι προστατεύει τα συμφέροντα του επενδυτή και υπάρχει διαφάνεια θα τη στηρίξουμε, αλλιώς υπάρχουν αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία” κατέληξε.
Ο κ.Τσίπρας ξαναπήρε το λόγο και αφού υποστήριξε ότι ο κ.Μητσοτάκης υποτιμά το ρόλο του βουλευτή, σχολίασε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προφανώς μετάνιωσε και θέλει να υπερψηφίσει διότι κατανοεί ότι καλό το κοινοβουλευτικό παιχνιδάκι για τις εντυπώσεις αλλα αύριο θα βγει από την αίθουσα και θα συναντήσει τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να απολυθούν και τους βουλευτές που κατανοούν ότι “δε μπορεί σε αυτή τη χώρα να γίνονται διαγωνισμοί και να έρχονται οι επενδυτές και να χρεώνονται πρόστιμα που αφορούν την προηγούμενη διαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων, διότι αυτό δε συμβαίνει σε καμία ευνομουμενη χώρα της ΕΕ”.
Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι “η ΝΔ μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας που το μόνο που λέει είναι εκλογές, εκλογές, εκλογές, για να ξαναέρθουμε στην εξουσία” και σχολίασε με νόημα ότι μπορεί να είναι θεμιτό αυτό γία μία παράταξη που θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς με ακροδεξιά εξαπτέρυγα.
Ζήτησε δε από τον κ.Βούτση να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία και είπε με νόημα “Και τι να κάνουμε; Μερικοί βουλευτές της ΝΔ μπορεί να μην ψηφίσουν, αλλά τι να κάνουμε, ,αυτή είναι η διαδικασία” .
Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του έλεγε “θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος” και πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα ορίζει πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ.
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ουσιαστικά για φωτογραφική ρύθμιση: “Αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση, γιατί δε τη λέτε; Γιατί παίζετε κρυφτούλι;” και ζήτησε ξανά την απόσυρση και επανακατάθεση μαζί με έκθεση του ΓΛΚ.
Στη συνέχεια παρενέβη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος που κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να ρωτήσει τους βουλευτές της ΝΔ και ειδικότερα το Σίμο Κεδίκογλου “που παρακαλούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ” και είπε ότι τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί διαγραφή προστίμων και ότι θα περνούσαν τα μηχανήματα από τα τελωνεία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρωων Βασίλης Λεβέντης σχολίασε με απογοήτευση την ένταση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι “σε λίγες ημέρες θα μας καλέσετε να ψηφίσουμε όλοι μαζί τα μέτρα”.
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος επιτέθηκε τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ λέγοντας: “Τσακώνεστε για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Τόσο πολύ μοιάζετε”.
Τσίπρας: Φωτογραφική δεν είναι η διάταξη, αλλά το μένος σας. Τα πρόστιμα δεν διαγράφονται
Τη συζήτηση έκλεισε, πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία, ο κ.Τσίπρας.
Απάντησε όσον αφορά στο διαδικαστικό στον κ.Μητσοτακη ότι κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική στις βουλευτικές τροπολογίες δεν απαιτείται έκθεση του ΓΛΚ. “Θυμίστε μου μία που έγινε δεκτή από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που να είχε έκθεση και μετά να μου κουνάτε το Σύνταγμα και να μου λέτε αν είμαστε ή δεν είμαστε το γράμμα του Συντάγματος”, είπε και υπενθύμισε ότι ακόμη και οι υπουργικές τροπολογίες κατατίθενται χωρίς έκθεση του ΓΛΚ αν δεν συνταχθεί εντός 15 ημερών απο την παράδοση τους με βάση το άρθρο 85 του κανονισμού.
“Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι” σχολίασε επίσης ο κ.Τσίπρας, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί φωτογραφικής τροπολογίας, αλλά επιβεβαιώνοντας ότι αφορά και τη ΣΕΚΑΠ.
“Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια Αφορά κάθε επιχείρηση στο εξής και τη ΣΕΚΑΠ βέβαια, κανείς δεν το κρύβει αυτό, αλλά όχι μόνον τη ΣΕΚΑΠ” είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ: “Να πάμε μαζί στην Ξάνθη να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Διότι στη ΣΕΚΑΠ την ευθύνη της λαθρεμπορίας την είχαν κάποιοι επί των ημερών σας. Εγώ πρέπει να σας ρωτάω ποιοι ήταν αυτοί. Σε ποιο πλαίσιο ανομίας λειτουργούσαν, καταχρέωναν τις επιχειρήσεις και βγάζανε τα λεφτά έξω”.
Ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε επίσης ότι η τροπολογία δε διαγράφει κανένα πρόστιμο, λέγοντας μάλιστα στη ΝΔ “εσείς και ο Στουρνάρας διαγράφατε πρόστιμα σε μεγάλες επιχείρησεις σε μία νύχτα” και εξήγησε ότι οι καταλογισμοί για τελωνειακές παραβιάσεις ισχύουν για αυτούς που τις διέπραξαν, δηλαδή για τους προηγούμενους διοικούντες.
“Φωτογραφική δεν είναι η διάταξη, αλλά το μένος σας απέναντι σε καθε υγιή επενδυτή που δε θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή, που είναι και σήμερα παρούσα” είπε στη ΝΔ και την κατηγόρησε ότι κάνει φασαρία για την τροπολογία προκειμένου να σκεπάσει το γεγονός ότι καταψηφίζει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Πηγές της ΝΔ υποστήριζαν μετά την αντιπαράθεση ότι ο κ.Μητσοτάκης “αποκάλυψε την κυβερνητική συναλλαγή για το λαθρεμπόριο και ξεσκέπασε τον Τσίπρα με λίγη βοήθεια από τον Πάνο Καμμένο”.
Σε νέα παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας και ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση επ’ αυτής, επισημαίνοντας πως, μετά την αποκάλυψη του Πάνου Καμμένου ότι αυτή αφορά ένα πρόσωπο επιχειρηματία, η ρύθμιση καθίσταται φωτογραφική, κάτι που αντιβαίνει στην συνταγματική αρχή.
«Μπερδευτήκατε. Εγώ είπα για μία επένδυση που έγινε επί κυβέρνησης της ΝΔ, όχι ότι αφορά μία επιχείρηση. Και δεν αφορά διαγραφή προστίμων. Τα πρόστιμα αφορούν τον ιδιοκτήτη που διέπραξε το αδίκημα της λαθρεμπορίας, τον ακολουθούν και ως ποινική και αστική ευθύνη, όχι τον επόμενο ιδιοκτήτη. Διαγραφές δεν γίνονται τώρα», επανήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Απορρίπτοντας το αίτημα να διεξαχθεί συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο, ζητήματα αντισυνταγματικότητας τίθενται επί της αρχής της συζήτησης, η οποία έχει ολοκληρωθεί.
Ο πρόεδρος της Βουλής, έκλεισε τη συζήτηση στην Ολομέλεια μετά την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία, με βάση τα αιτήματα που έθεσαν τα κόμματα.
Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Ψήφισαν 256 βουλευτές: 151 ναι, 76 όχι, 29 παρών