Οι πρόσφυγες έφυγαν τσουβαλιασμένοι από την Ειδομένη, το θέμα έφυγε από τα πρωτοσέλιδα, αλλά ο άνθρωπος που το ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον στην Ευρώπη υπενθύμισε ότι το προσφυγικό το έχουμε πάντα μπροστά μας.
Έχοντας πλήρη εποπτεία του προβλήματος, ως αρμόδιος επίτροπος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψη του στον Προκόπη Παυλόπουλο για να προειδοποιήσει: στα παράλια της Τουρκίας υπάρχουν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή στα διεθνή ΜΜΕ κυριαρχούσε το τουρκικό τελεσίγραφο ότι χωρίς κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, δεν υπάρχει συμφωνία με την Ευρώπη. Με άλλα λόγια: ή θα σας πλημυρίσουμε με Τούρκους επισκέπτες, ή θα αφήσουμε να πλημμυρίσετε από τους πρόσφυγες.
Με νόημα ο Αβραμόπουλος είπε ότι χωρίς εφαρμογή της συμφωνίας “εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις επιπτώσεις από τη μη εφαρμογή της”. Το “εμείς” –οι Έλληνες δηλαδή– παρακάμπτει την ιδιότητά του: οι επίτροποι δεν εκπροσωπούν τη χώρα τους, αλλά την Επιτροπή.
Μιλώντας σαν Έλληνας προειδοποίησε –και κατ’ άλλους την κυβέρνηση. Λάθος χειρισμοί –σαν αυτούς που κάνει από την αρχή– θα κοστίσουν ακριβά. Ενδεχόμενη χαλάρωση θα επέτρεπε στην Τουρκία να μην τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσυπέγραψε –και τις επισημάνσεις και τα καρφιά.
Για όσους δεν το κατάλαβαν αν το πρώτο σκέλος της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με το κοινοτικό διευθυντήριο –δηλαδή η εφαρμογή του Μνημονίου– προχωράει καλά για την κυβέρνηση και τους εταίρους –άσχετα με το κόστος που μεταφέρει στις πλάτες των πολιτών– το δεύτερο σκέλος που άφορα το προσφυγικό απειλεί να μας καταπιεί.
Τώρα ήλθε η ώρα να φανεί τι σημαίνουν τα κλειστά σύνορα. Το πρόβλημα επί ελληνικού εδάφους –παρά τις επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων που στέλνει διαρκώς ο Αβραμόπουλος– αρχίζει να δείχνει όλες τις όψεις του… Η μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο, που αποδέχθηκε η κυβέρνηση, την καθιστά εν δυνάμει στρατόπεδο για απ’ αόριστον διαμονή όσων θα βρεθούν στο έδαφος της και δεν θα έχουν που να συνεχίσουν.
Αυτός ο κίνδυνος απειλεί περισσότερο την κυβέρνηση από το κόστος του Μνημονίου και όσα της καταλογίζει η αντιπολίτευση για την αξιολόγηση. Αλλά ταυτόχρονα απειλεί και τη χώρα με τη μετακίνηση του πολιτικού εκκρεμούς προς το δεξιό άκρο. Το ξενοφοβικό υπόστρωμα της ελληνικής κοινωνίας δεν εξαντλείται στην εκλογική επιβίωση της Χρυσής Αυγής.
Ο Αβραμόπουλος το ξέρει –από τις εκθέσεις της Κομισιόν– και μίλησε για “εθνική συνεννόηση” σ’ αυτό το θέμα. Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι ενδεχόμενη –καταγράφεται ήδη στην Ευρώπη…
Συμπέρασμα. Οι χρησμοί του επιτρόπου προαναγγέλλουν αυτό που δεν θα θέλαμε να ζήσουμε και στέλνουν μήνυμα στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις: δεν είναι το Μνημόνιο το θέμα σας είναι το προσφυγικό. ‘Η όπως θα έλεγε ο θρυλικός Τζων Κένεθ Γκαλμπραίηθ: “Πολιτική είναι η επιλογή ανάμεσα στο δυσάρεστο και στο καταστροφικό”.
Του Γιώργου Λακόπουλου, από το capital.gr, όπου δημοσιεύθηκε με τίτλο “Οι χρησμοί του Δημήτρη Αβραμόπουλου”