Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου μετά τη μεγάλη φωτιά στη Χίο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ.Τούμπος μιλά για καταστροφή που ξεπερνά το 90% στα συγκεκριμένα χωριά.
Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.
«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Θα δούμε σήμερα μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής» ανέφερε στην τοπική ιστοσελίδα politischios.gr ο κ. Τούμπος.
Σε ύφεση η φωτιά, φόβοι για αναζωπυρώσεις
Καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες.
Την Τρίτη, τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ωστόσο έντονος είναι ο φόβος των αναζωπυρώσεων, καθώς οι εστίες είναι διάσπαρτες και η ένταση του ανέμου αλλάζει διαρκώς.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου, Μανόλη Βουρνού, η καμένη έκταση είναι περίπου 35.000 στρέμματα. Όπως σημείωσε «η φωτιά θα σβήσει εντελώς μέχρι το απόγευμα, αν βοηθήσει ο καιρός και διατηρηθούν οι χαμηλής έντασης άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή».
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν 103 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 οχήματα του δήμου, 40 εθελοντές και 30 στρατιώτες. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από αέρος, από δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.
Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, περιοχή που είχε καεί ήδη από τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.
Οι δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς ανασυντάχθηκαν και στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας δόθηκε βάρος στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων, αλλά και στη διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων, καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Επιστολή Καλογήρου σε Σκουρλέτη-Αποστόλου
Στο μεταξύ, κατεπείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με προτάσεις για άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης των προβλημάτων από την πυρκαγιά απέστειλε την Τρίτη η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.
Εκτός των τεχνικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στην επιστολή και αφορούν σε ενέργειες προστασίας και αποκατάστασης, η κ. Καλογήρου τονίζει την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και στο εισόδημα των αγροτών και ιδίως των κτηνοτρόφων της Χίου, ενώ προτείνει ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαστιχοπαραγωγών.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε στη σύσταση και ενεργοποίηση της προβλεπόμενης κατά αρμοδιότητα από τον νόμο επιτροπής καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν στη Χίο από την πυρκαγιά.