Μετά την Cosco που θέλει να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις στον Πειραιά, ύψους 500 εκατ. ευρώ, κι άλλοι κινεζικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους επενδύοντας στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της Cosco ανακοίνωσε την πρόθεση της εταιρείας να συμμορφωθεί με την ελληνική εργατική νομοθεσία και την επιθυμία της να επενδύσει στον τομέα της κρουαζιέρας.
Με τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός χτες στη Σανγκάη με επιχειρηματικούς κολοσσούς και επενδυτικούς ομίλους ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τους επικεφαλής της Alibaba, της ΖΤΕ, της Foshun και της CEFC, στους οποίους υπογράμμισε ότι «η πολιτική προσέγγιση των δύο χωρών και η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ο δε επικεφαλής της Cosco ανακοίνωσε την πρόθεση της εταιρείας να συμμορφωθεί με την ελληνική εργατική νομοθεσία, αλλά και να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις στον Πειραιά, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν στα 500 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της Cosco, Χου Λιρόνγκ, είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρώτη προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία έχει ήδη έλθει σε επαφή με διεθνείς εταιρείες του τομέα, που προσανατολίζονται στο να μεταφέρουν τις βάσεις τους στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι.
Στα σχέδια της Cosco συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με 4.000 επιβάτες. Η εταιρεία φέρεται μάλιστα να έχει θέσει στόχο για αύξηση του αριθμού των τουριστών κρουαζιέρας σε 3 εκατ. τον χρόνο.
Πέραν της κρουαζιέρας, η Cosco επιθυμεί να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμένα κοντέινερ στη Μεσόγειο. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές του στην πρώτη προβλήτα για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, ώστε να αποθηκεύονται στο λιμάνι μέχρι και 10 εκατ. κιβώτια. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει συνολικά την επένδυση ακόμα 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αλλά και την κατασκευή πάρκινγκ οχημάτων όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα.
«Ένα καλύτερο μέλλον»
Ο πρωθυπουργός εστίασε στις ανακοινώσεις του Χου Λιρόνγκ που αφορούν την ελληνική εργατική νομοθεσία, σχολιάζοντας ότι επιβεβαιώνουν «τη νέα πορεία που εισέρχονται οι ελληνοκινεζικές σχέσεις». «Στο επενδυτικό πλάνο της Ελλάδας βρίσκεται η προσέλκυση επενδύσεων και από άλλες κινεζικές εταιρείες, γεγονός που επισήμανα στις συναντήσεις μου με τους προέδρους κορυφαίων επιχειρήσεων της χώρας» προσέθεσε στον λογαριασμό του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, συμπληρώνοντας ότι «οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τους δύο λαούς μπορούν, με κοινή βάση τον πολιτισμό, να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον».
Από εκεί και πέρα η πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων Alibaba, που ειδικεύεται στις ανταλλαγές χωρίς μεσάζοντες, κατέχει μερίδιο 80% της σχετικής αγοράς στην Κίνα και έχει καταλάβει την τέταρτη θέση παγκοσμίως βάσει της χρηματιστηριακής αξίας της, εκδήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα το έντονο ενδιαφέρον της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.
Ο ιδρυτής και πρόεδρός της Τζακ Μα, που ταξίδεψε από τις ΗΠΑ ειδικά για να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανακοίνωσε τους στόχους του από τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι επικεντρώνεται στην επιμόρφωση Ελλήνων επιχειρηματιών στις διαδικτυακές υπηρεσίες, στην τόνωση των εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις στην Κίνα (και όχι το αντίστροφο) και στην ενίσχυση του τουρισμού από την Κίνα προς την Ελλάδα, που μπορεί να ανέλθει τις προσεχείς σεζόν και στο ένα εκατομμύριο επισκέπτες.
Επόμενος σταθμός στις συναντήσεις του πρωθυπουργού ήταν στα κεντρικά γραφεία της ΖΤΕ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας. Η ΖΤΕ επενδύει ετησίως 10% των εσόδων της σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ κατά το ταξίδι υπέγραψε συμφωνία με τη Forthnet για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τις επενδυτικές Foshun και CEFC. Η πρώτη έχει δραστηριότητες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη φαρμακοβιομηχανία, στον τουρισμό και στον πολιτισμό, ενώ είναι ήδη παρούσα στην Ελλάδα μέσω επενδύσεων στο Ελληνικό, στην εταιρεία Folli Follie και στην Club Med.
Η Foshun, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έδειξε ενδιαφέρον για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της τόσο μέσω των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα όσο και στον τραπεζικό τομέα. Όσον αφορά δε τη CEFC, την εταιρεία χρηματοδοτήσεων που κατέχει την 8η θέση σε μέγεθος στην Κίνα, οι ιθύνοντές της εξετάζουν «άνοιγμα» στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα σε χώρους όπως το real estate, τον τουρισμό, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
Του ΝΙΚΟΥ ΣΒΕΡΚΟΥ, από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 8/7/16