Ο μήνας Σεπτέμβριος έκανε τους καταθέτες για να πληρώσουν τους φόρους τους να βγάλουν από τις τράπεζες 420 εκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας τις καταθέσεις στα 123,47 δις ευρώ από 123,89 δις ευρώ στα τέλη Αυγούστου.
Άπιαστοι αφήνονται οι στόχοι επιστροφής των καταθέσεων, που έχουν θέσει οι τράπεζες για το 2016. Κάτι η κρίση που δεν λέει να περάσει και αβεβαιότητα που θα συνεχίσει να συνοδεύει την ελληνική Οικονομία μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει σε μία σειρά το χρέος, με μία μακροπρόθεσμη λύση. Παρά την χαλάρωση στα Capital Controls και το «νέο χρήμα», την πρόβλεψη να μην υπόκειται σε περιορισμούς ότι χρήμα μπει για πρώτη φορά στην τράπεζα, από το «στρώμα» ή το εξωτερικό.
Σημάδι που έφερε αισιοδοξία, ήταν τα έσοδα του Αυγούστου, αλλά ο Σεπτέμβριος που ήταν φόρο-μήνας, έβγαλε από τις τράπεζες 420 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις καταθέσεις στα 123,47 δις ευρώ από 123,89 δις ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Κάτι η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, στα 1,3 δις ευρώ μαζί και άλλα 550 εκατ. ευρώ που ήταν η δόση του ΈΝΦΙΑ, τα νοικοκυριά, αναγκάστηκαν να φάνε από τα έτοιμα.
Τραπεζικές πηγές, τονίζουν ότι μέχρι να πληρωθούν οι φόροι, που θα συνεχίσουν να πληρώνονται μέχρι και τον Ιανουάριο, δεν περιμένουν σημαντική αύξηση στις καταθέσεις. Η ενίσχυση της αξιοπιστίας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, θα είναι οι προϋποθέσεις που φέρουν τις καταθέσεις πίσω στα γκισέ.
Όμως ακόμα μία σημαντική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες, θα ήταν η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Εδώ θεωρείται προϋπόθεση, το κλείσιμο της αξιολόγησης, η πολιτική σταθερότητα και τα μέτρα για το χρέος.
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα σήμαινε τη μείωση του κόστους δανεισμού Δημοσίου και τραπεζών, την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, την αύξηση των επενδύσεων και την επιστροφή των καταθέσεων.
Σύμφωνα με τις τραπεζικές εκτιμήσεις, ο Έλληνες, έχουν περί τα 20 δις ευρώ κάτω από το στρώμα και αυτό δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης που συντηρείται ακόμα και σήμερα για τις τράπεζες.
Δείτε περισσότερα: bankofgreece.gr